Kas piimhape lihastes on kasulik?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastaid on väidetud, et piimhape teeb lihased väsinuks ja nõrgaks. Taani Århusi ülikooli doktoritööst selgus, et piimhape abil on võimalik suurendada lihasjõudu, vahendas iform.se.

Piimhape tekib lihastes hapnikku puudumise tõttu, põhjustades lihasvalu. Tavaliselt esineb seda treenimata inimestel. Seni on piimhapet vaadeldud kui negatiivset treeningu kõrvalmõju.

Århusi ülikooli arst ja doktorant Frank de Paoli kummutab oma uurimuses seni kehtinud tõed ja leiab, et vanad spordiõpikud tuleks ümber kirjutada.

De Paoli hinnangul aitab piimhappe moodustumine lihaste väsimise vastu. Inimene saab seeläbi kauem ja tugevamalt pingutada.

Treeningu ajal saadavad lihased ajusse elektrilisi signaale. De Paoli väite kohaselt hoolitseb piimhape selle eest, et signaalid ei muutu pikema treeningu vältel nõrgemaks, kindlustades efektiivse treeningu.

Uus strateegia treenimisel

Tee enne tavapärast jooksu-, jalgrattasõidu- või ujumistrenni kaks kuni neli intensiivset spurti.

Spurdid peaksid olema nii intensiivsed, et sinu lihased hakkavad piimhapet tootma, kuid mitte sedavõrd rasked, et edasi treenida ei jõuaks.

See meetod peaks tagama selle, et aja möödudes suudab sporditegija treeningu ajal üha intensiivsemalt treenida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles