Lugeja kirjutab: rahvus ja nahavärv ei määra suhtes midagi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teemat, kas välismaa mees on eesti mehest kuidagi parem, on nii palju arutatud, lahatud ja analüüsitud, kuid ühest vastust pole leitud, nendib lugeja Mairi (nimi muudetud).

Arvamusi on mitmed, nii positiivsed kui negatiivseid, kuid tulemuseks jäävad ikkagi stereotüüpsed vastused: eesti naine, kes on suhtes/abielus välismaa mehega, on omakasu peal väljas ja tahab saada ruttu rikkaks, ning välismaa mees on eesti naisega koos, sest ta annab ennast kergelt kätte või eesti mees teda lihtsalt ei taha.

Võrrelda omavahel eesti ja välismaa meest, et kumb on parem, on sama kui võrrelda omavahel liha ja kala. Mõlemad on head, kuid ühele meeldib üks rohkem, teisele teine ja selles pole mitte midagi imelikku. Siinkohal võib naljatledes öelda, et maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse.

Läheneme asjale teisest küljest. Mees ja naine on suhtes sellepärast, et nende vahel on armastus, tunded, austus, usaldus, ühised huvid - midagi, mis neid ühendab. On ka paare, kes on koos ainult raha pärast, ja inimsuhted on nende jaoks tehing, kuid sellel teemal ma pikemalt ei peatu. Kõige tähtsam suhtes on ikkagi armastus ning armastus teadaolevalt ei küsi vanust ega rahvust.

Armastus võib tekkida mustanahalise mehe ja valgenahalise naise vahel. Kõige ehedam näide on modell Heidi Klum ja laulja Seal. Nad on erinevad nii välimuselt kui kultuuriliselt, ent nende vahel on armastus ja nad on õnnelikud.

Räägime nüüd eesti mehest. Foorumite ja kommentaariumide põhjal on ta laisk, ei kingi naisele lilli, ei ütle piisavalt ilusaid sõnu, ei oska olla romantiline, on kehv voodis, ei tee komplimente - ehk siis on harimatu mats ja jobu. Välismaa mehel seevastu on olemas kõik need omadused, mida eesti mehel pole. Tuletame siinkohal meelde, et need on ainult suured üldistused, milles tõde polegi.

Eesti mees ja välismaa mees on ära sildistatud, eesti mees - halb, välismaa mees - hea.

Jätame nüüd üldistused ja sildistused kõrvale ja vaatame sügavamalt seda asja. Mehi on igasuguseid, nii häid kui vähem häid.

Rahvus ja nahavärv ei määra midagi. Kõik sõltub mehe kasvatusest, iseloomust, hoiakutest, väärtustest, usust ja kultuurist, kus ta on kasvanud. Seejuures kõige suuremat rolli mängibki kultuur ja usk. Need on kaks asja, mis võivad partnerite vahel tekitada erimeelsusi ja mida on peaaegu võimatu muuta.

Toon näite. Kui kristlasest naine on koos moslemist mehega, siis peab tema ka moslemiks hakkama, sest moslemid oma usku tavaliselt ei muuda. Kui naine muudab oma usku ja hakkab moslemiks, siis see paar on lahendanud kultuurilised erinevused ja nad saavad olla õnnelikult koos.

Lõpetuseks tahan öelda, et maailm ei ole ainult must ja valge - on ka teisi värve. Sama käib ka meeste kohta. Leidub väga häid mehi nii eesti kui välismaa meeste seas. Eesti mees ei ole kohe kindlasti mats ja jobu - alati on muidugi erandeid -, kuid enamik neist on tõesti natuke tagasihoidlikumad, kuid samas sõbralikud, hoolivad ja hoiavad oma peret.

Kuigi Eesti mehel on juba silt küljes - «jobu mees» -, siis loodan, et tulevikus kaob see silt ära ja enam ei võrrelda omavahel võrreldamatut: eesti ja välismaa meest.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel põneval teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Mairi kingituseks on Avoni suviselt värske 50 ml tualettvesi Hawaiin Shores.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles