Uuring: idaeurooplased armuvad ameeriklastest kiiremini

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Moskva ja New Yorgi ülikooli teadlaste uuring näitas, et venelased ja leedukad armuvad ameeriklastest märksa kiiremini ning lisaks peavad viimased romantilise armastuse võtmeks sõprust, ida-eurooplaste jaoks pole see aga peaaegu üldse oluline. 

Umbes 90 protsenti ajakirjas Cross-Cultural Research avaldatud uuringus osalenud leedukatest vastas, et armus oma kaaslasesse tutvumisele järgnenud kuu aja jooksul, seejuures 39 protsendil juhtus see kõigest mõne päevaga, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uuringus osalenud ameeriklastest vastas aga 58 protsenti, et armumine võttis aega kaks kuud kuni aasta.

Mõistmaks romantilise armastuse tähendust erinevates kultuurides, küsitlesid uuringu autorid USAs, Venemaal ja Leedus üle tuhande täiskasvanud inimese. Uuringus osalenutelt küsiti, mida nad küsimustikus nimetatud asjadest romantilise armastusega seostavad. Lisaks sellele viidi läbi ka rühmaintervjuud.

Osalejate vastused näitasid, et enamik leedukatest ja venelastest pidas romantilist armastust ajutiseks ja ebaloogiliseks tundeks, ameeriklased aga mitte.

Leedukad ja venelased kasutasid romantilise armastuse kirjeldamisel näiteks sõnu «etapp», «ebarealistlik» ja «muinasjutt». Ameeriklased pidasid romantilise armastuse tingimusteks aga sageli sõprust ning lohutust/armastust, mida leedukad ja venelased mainisid harva või üldse mitte.

Uuringu autorite sõnul tähendab sõprus tegelikku ja olulist suhet, mis ei ole ajutine. Sõprusega käivad kaasas ka teised omadused, näiteks ausus, rahulolu ja lohutus, mida ameeriklased erinevalt idaeurooplastest ka tihti mainisid.

Ameeriklaste, leedukate ja venelaste vahel esines siiski ka sarnasusi. Kõik kolm gruppi pidasid romantilise armastuse tunnusteks koosolemist, seksuaalset kirge, võrdsust ning õnnelik/rõõmus olemist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles