Noorte arvamus: juhusuhtega ei kaasne vastutust teise ees

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi 2009. aasta kvalitatiivne uuring «Kondoomi kasutamist mõjutavad tegurid 19-24-aastaste noorte hulgas» näitab, et noorte hinnangul ei kaasne sageli juhusuhte puhul mingit vastutust teise inimese ees.

Seda ilmestab ka fakt, et umbes pool noortest ei kasuta juhusuhte korral kondoomi. Ning kui juhusuhtes üks osapool soovib kondoomi kasutada, teine aga mitte - reeglina on selleks meespool - siis vahekord tavaliselt siiski ära ei jää.

Alkoholi mõju all suureneb noorte hinnangul ka võimalus, et juhusuhtes ei kasutata kondoomi. Siiski pole alkoholi ja riskeeriva seksuaalkäitumise seosed seksuaaltervise eksperdi ja noorte koolitaja Siim Värvi sõnul üheselt selged.

Ta tõdes, et riskeeriv seksuaalkäitumine ei ole tõenäoliselt mitte alkoholitarbimisest tingitud, vaid pigem kuuluvad alkoholi tarbivad ja juhusuhteid harrastavad inimesed üldiselt rohkem riskeeriva käitumisega inimeste gruppi.

Noorte suhtumist juhuvahekorda ilmestab aga hästi ühe 17-aastase noormehe öeldu: «Võib-olla juhusuhtes sul ei olegi seda kartust, et sa tead, et ta jääb rasedaks. Okei, sa tead, et su laps on kusagil võib-olla. Et mingi poemüüjaga või nii. Okei, see pole veel nii hull.»

Üks veidi üle kahekümneaastane neiu ütles uuringus, et kui püsipartneriga ei ole kondoomi kasutamisest raske rääkida, siis uue partneriga - ehk siis, kui seda just kõige rohkem vaja oleks - on küll. «Kuidas ta selle peale vaatab? Võib-olla ta mõtleb, et on see on mingi haige või veel midagi… Või läheb hoopis tujust ära.»

Samuti näitas uuring, et püsisuhe on noorte jaoks kaks kuni kolm kuud koos olemist, vahel ka vähem. Ja samas võib ka see, mida noored ise nimetavad juhusuhteks, nende endi sõnul kesta sama kaua kui see, mida nad nimetavad püsisuhteks, tõi välja Siim Värv. Ta märkis, et näiteks inglise keeles on selle kohta lausa eraldi väljendid, kui kaks täiskasvanut inimest vahel kohtuvad, kuid ei ole püsisuhtes.

Ja siinkohal veel ühe noormehe arvamus: «Juhusuhe on siis, kui tüduk sulle ei meeldi. Sa tahad temaga lihtsalt korraks magada. Ja kõik. Ja pärast teda enam ei meenuta. Aga püsisuhe on see, kui meeldis. Püsisuhe on siis, kui tüdruk sulle juba meeldibja sa tahad tema kõrval olla.»


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles