Marilyn Jurman: olen saatnud meesterahva öösel poodi kondoomi järele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Jurman.
Marilyn Jurman. Foto: Aivar Kullamaa

Tervise Arengu Instituudi meediakampaanias «Kumm on seks!» osalev näitleja Marilyn Jurman ütles naine24.ee’le, et tal endal pole tõepoolest kunagi küsimustki tekkinud, et ilma kondoomita võiks uue partneriga vahekorda astuda.
 

Marilyn pani kõigile naistele südamele, et kellegagi vahekorda astudes peakski esimene küsimus partnerile olema, kas tal on kondoom, või siis peaks ütlema, et oota, ma võtan oma kondoomi.

Noor naine tunnistas, et tema jaoks on kondoomi kasutamine alati olnud nagu hambapesu. «Mul on alati olnud nii, et kui ma olen kuskil uue inimesega tutvunud või armunud või on suhe tekkinud, siis olen vägagi mitu korda oma elus öelnud lause, et sorry, mul ei ole kondoomi, et jääb ära. Ja see ei ole mul tekitanud mingit küsimust, see on täitsa loogiline, ma olen saatnud ka meesterahva öösel poodi - olen tõesti!» rääkis Marilyn.

Tervise Arengu Instituudi uuringu tulemused, mis näitasid, kui vähe juhuvahekorras kondoomi kasutatakse või milliseid valearusaamu kaitsevahendi mittekasutamise põhjenduseks tuuakse, olid Marilyni jaoks tõeliselt üllatavad. «Sest ma ei ole kunagi mõelnud, et teistmoodi on võimalik,» tõdes ta.

Enne testi, siis usalda

Uuringust selgus ka see, et tihtipeale usaldatakse partnerit suhete edenedes pimesi ka siis, kui alguses on kondoomi kasutatud - nii minnakse üle kondoomivabale seksile ilma end ja partnerit eelnevalt arsti juures testimata.

Marilyn on enda sõnul enne kondoomist loobumist ikka testimas käinud, kuid on kuulnud juhtumitest, kus nii ennast kui meest testinud naine on läinud pillide peale üle, kuid pärast lahkuminekut ja uue partneriga suhet alustades pole enam enda tervise peale sama palju mõelnud.

«Kui on juba tablettide peale mindud ja vahetatakse partnerit, siis millegipärast enam teste ei tehta - mis on väga absurdne,» tõdes noor naine. «Sest üks asi on raseduse eest kaitsmine, aga minu jaoks tundub väga imelik, et täiskasvanud naisterahvas riskib sellega, et ta saab mingi haiguse.»

Samuti tõi Marilyn välja, et kui vahekorda asutatakse ilma igasuguse kaitseta, riskides korraga nii haiguste kui rasedaks jäämisega, võib ju teoreetiliselt saada ka mingisuguse haigusega lapse, mis on eriti vastutustundetu.

Lisaks on naise sõnul probleemiks ka pikaajalises suhtes tekkiv usaldus. Ta tuletas meelde, et pole harvad ka need juhud, kus partnerid on end algul testinud, kuid üks neist lööb ilma kondoomi kasutamata üle aisa ja annab saadud haiguse edasi ka oma püsipartnerile.

«Sellepärast ma arvan, et haiguste testimine peaks toimuma mõlema partneri puhul regulaarselt ka siis, kui ollakse aastaid püsisuhtes,» ütles Marilyn.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles