13 müüti treenimisest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas lihasvalu korral tohib edasi treenida? Kas magneesium aitab krampide vastu? Juba aastaid on spordivaldkonnas kangekaelselt kehtinud mitmed müüdid. Bildderfrau.de selgitab, kas neis peitub ka oma tõetera või mitte.

Asfaltil jooksmine rikub jalgu

Tegelikkuses pole seda siiani teaduslikult tõestada suudetud, kas asfaltil jooksmine kahjustab põlve- või puusaliigeseid. Võrreldes mõne põllu- või metsarajaga pakub asfalt kindlamat pinda. Jookse, kus sa tahad – reeglipärane jooksmine tugevdab nii või teisiti su südant ja jalgu.

Sportides hoiad tselluliidi eemal

80 protsenti üle 30- aastatest naistest kannatab ebameeldiva tselluliidi all. See on geneetiliselt määratud kui tugevalt. Nikotiin, kohv, alkohol ja rasvarikas toit soodustavad tselluliidi teket.

Kombineerides jõuharjutused aeroobse treeninguga ja tervisliku menüüga, lased rasvarakkudel väiksemaks sulada. Tee vähemalt kolm korda nädalas trenni, söö palju juur-ja puuvilju, eelkõige C-Vitamiini rikkaid toiduaineid (kiivi, paprika etc.) Abiks on ka vahelduvad dušid, kasta minuti jooksul jalgu sooja veega, seejärel 20 minutit külma veega.

Õunamahl on parim spordijook

Õunamahl sisaldab palju suhkrut ja annab tühje kaloreid. Ka palju kiidetud isotoonilised spordijoogid, mis keha erinevate mineraalainetega kosutama peaksid, töötavad seni vaid teoorias. Kõige parem janukustutaja on siiski vesi, parem ilma mullideta.

Venitamine vähendab vigastusohtu

Enne sportimist ei ole soovitatav venitada. Liiga tugev venitamine soodustab pigem vigastuste teket, n-ö uinutab lihaseid. Teatud liigutuste korral annavad lihased üldjuhul valuga märku, et need ei sobi, venitatud lihase valulävi on suurem.

Optimaalne on sooritada venitusharjutusi pärast treeningut. Hoia igat harjutust umbes 20 sekundit.

Eakad peaksid sportimisest loobuma

Meie lihased ei tea inimese vanusest midagi. Need uuenevad iseenesest iga 15 aasta tagant. Ühe aastaga saab lihasjõudu tervelt 100 protsendi võrra suurendada, hoolimata east. Sportides paraneb keha vastupanuvõime ja liikuvus.

Sportides muutub rasv lihaseks

Rasv- ja lihaskude on kaks täiesti erinevat koeliiki. On tõestatud, et regulaarne lihastrenn kahandab rasvkudet. Lihased osalevad rasvapõletusprotsessis. Hästi mõjub, kui kombineerida aeroobne trenn lihastrenniga.

Jõutreening muudab lihased suureks

See väide kehtib vaid meeste puhul. Naistel on väga raske jõutreeningu abil lihaseid üles pumbata. Musklite kasvamisel mängib olulist rolli meesuguhormoon testosteroon, mida naise organism toodab väga vähestes kogustes. Õrnemal sugupoolel aitab lihastreening sitkemaid ja voolujoonelisemaid muskleid saada.

Jooksmine on parim sport kaalualandamiseks

Vaieldamatult kulutame joostes väga palju kilokaloreid, ühes tunnis keskmiselt 600 kilokalorit. Sellest kaalust alla võtmiseks pelgalt ei piisa, muuta tuleb ka toitumist. Kaal langeb vaid siis, kui inimene kulutab rohkem energiat, kui toidust saab. Pole vahet, mis ala harrastada. Regulaarne trenn kiirendab ainevahetust ja parandab tervist.

Sporti tehes venivad rinnad välja

Väidetakse, et eriti traagiliselt mõjub rindadele jooksmine. See venitavat rinnad ajapikku välja. Intesiivne liikumine mõjutab rindu nii palju, et võib kaelapiirkonnas lihasvalusid või - krampe esile kutsuda. Rindade väljanägemine sõltub geenidest.

Küll on võimalik aga treeningu abil rinnalihaseid tugevdada. Sportimine parandab kudede verevarustust. Ei tasuks ka kvaliteetset spordirinnahoidjat unustada, mis vähendab rindade üles-alla hüppamist pea 75 protsenti.

Magneesium aitab lihaskrampide korral

Apteekidest on võimalik osta erisuguseid magneesiumitablette ja –pulbreid, mis peaks lihastes pingeid ja krampe leevendama. Reaaluses on neist kasu vaid siis, kui harrastusportlane tarbib päevas 400 kuni 600 mg magneesiumi. Nii suur kogus magneesiumi võib põhjustada kõhulahtisust ja väsimust.

Lihaskrampe saab leevendada venitusharjutustega. Samuti võib juua vett, kuhu on lisatud väike kogus soola.

Lihasvalu kuulub spordi juurde

Sport peaks eelkõige lõbu tegema. Kui lihased teevad pärast treeningut liiga, siis on paljudel inimestel tunne, et trenn läks asja ette. Tegelikult on see märk ületreenimisest. Lihaskoes äiksed lõhed ja vigastused, mis paranedes valu teevad. Lihasvalude korral võta treeningust kaks päeva vabaks ja toitu valgurikkalt.Sportida tuleks pigem sagedamini ja kergemini, kui harva ja intesiivselt.

Ujumine ja jalgrattasõit on kõige tervislikumad

Ei saa väita, et üks spordiala oleks teisest tervislikum või parem. Igal treeningalal on oma plussid ja miinused. Rinnuliujumine sobib neile, kes vaevlevad põlvehädade all. Jalgrattaga sõites saab koormust vaid alakeha.

Pea kogenud treeneri või arstiga nõu ja leidke ühiselt, milline spordiala sulle kõige enam sobib ja kasu toob.

Rasvapõletus algab alles 30 minuti pärast

See väide ei pea paika: inimene kulutab esimestest treeningminutitest alates süsivesikuid ja rasvu. Kui inteniivselt keha rasva põletab, oleneb treenimise intensiivsusest. Pikemalt kestvate ja kergema koormusega trennide puhul on täheldatud, et keha kulutab rohkem rasva kui süsivesikuid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles