Kadri Veermäe: võrksukkades seksismi vastu

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Latekssukkades ja kõrge kontsaga kingi kandev noormees tipib ettevaatlikult üle Wittenbergplatzi muru. Sealsamas maas istuvad noored naised, kes maalivad üksteise rinnale sõna «slut» (lits). Kell saab kohe kolm ja väljaku on ummistanud igas vanuses ja alastusastmes mehed-naised. Algamas on Slutwalk.

47-aastane õhulist seelikut kandev ja paljudest kohtadest rõngastatud Michael ütleb, et tema on tulnud protestima seksismi vastu.

«Inimesed jagavad maailma liiga jäigalt naiselikuks ja mehelikuks, tegelikult on võimalusi palju rohkem,» sõnab ta ja lisab, et eriti häirib teda eelarvamus, justkui oleks sobilik napis riietuses naistele kohe ka käsi külge panna.

Slutwalk sai alguse tänavu aprillis Kanadas, kus kohalik politseiametnik Michael Sanguinetti soovitas naistel seksuaalse vägivalla vältimiseks mitte välja näha nagu litsid.

Sellest väljaütlemisest sai alguse ülemaailmne protestimarsside seeria, kus osavõtjad riietuvad just vastupidi politseiniku soovitusele võimalikult napilt ja provokatiivselt – kasutusel on nii võrksukad, miniseelikud, ülikõrge kontsaga kingad kui ka lihtsalt paljad rinnad. Slutwalki sõnum on selge: igaüks võib kanda, mida tahab, ja sellest ei tohi teha mingeid järeldusi.

Üleeile Berliini kogunenud protesteerijad on lasknud oma fantaasial lennata – väljakul võib ringi liikumas näha nii sätendavaid drag queen’e, võrksukkades ja ülikõrgete kontsadega noori kaunitare ja vaid lühikesi latekspükse kandvaid keskealisi mehi. Pilt on kirju ja sarnaneb kõige enam karnevaliga. Üle platsi kõlab vali muusika ja ajakirjanikel on käed tööd täis.

Meediatähelepanu puudumise üle ürituse korraldajad kurta ei saa – iga vähegi paljamat või väljakutsuvamalt riietatud protesteerijat piirab korraga vähemalt viis fotograafi. Erilist tähelepanu naudib noor punapäine naine, võidukas naeratus suul, rinnad paljad ja käes plakat, mis kutsub seksuaalse ahistamise vastu välja astuma.

Tema lähedal seisab range olekuga noor naisterahvas, kes keskealisi, valdavalt meessoost fotograafe eemale tõrjub ja neilt küsib, kas nad on ikka pildistamiseks luba küsinud.

Poole nelja paiku hakkab rongkäik liikuma, kõlavad hüüded «Viva la vulva!» ja esireas marssiv ujumistrikoos neidis tõukab liiga lähedale kippuvaid fotograafe järjest tee pealt eest.

Plakatid teatavad: «Kes seksida tahab, peab kenasti käituma» või «Ei tähendabki ei-d» jne. Rindade kohale on paljud meeleavaldajad kirjutanud «Ära puutu!» ja lihtsalt «Ei!».

Siiski pole kõik rongkäigus osalejad kostümeeritud, umbes pooled kannavad täiesti tavalisi rõivaid. Ürituse korraldajad olid ka enne teada andnud, et riietus polegi oluline, vaid tähtis on osavõtt.

Tee ääres seisab üsna hämmeldunud moega vanapaar, kes oma nimesid avaldada ei soovi. Naispool ütleb, et nad ei taipa üldse, mille vastu siin protesteeritakse. Paarkümmend meetrit eemal seisev türgi mees aga nendib, et tema meelest kandku kõik inimesed, mida tahavad, olgu kas või alasti.

Ürituse üks korraldajaid Anne Wizorek sõnas pärast ürituse lõppemist welt.de-le, et see oli vaid esimene samm ja ta loodab, et toimunu algatab ühiskonnas uue arutelu naiste seksuaalse ahistamise teemal.

Slutwalk toimus üleeile korraga mitmes Saksamaa linnas. Pealinnas Berliinis võttis politsei hinnangul üritusest osa umbes 2000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles