Inimese toidueelistused võivad kujuneda juba looteeas

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna emaüsas olev loode neelab päeva jooksul alla mitukümmend grammi lootevedelikku, mis sisaldab sama toidu maitset ja lõhna, mida ema paari viimase tunni jooksul söönud on, võivad need maitsed mõjutada lapse tulevasi toitumiseelistusi.

USA teadlased andsid oma uuringu raames rasedatele naistele küüslaugu- või suhkrukapsleid, et kontrollida, mil määral jõuab toidu maitse lootevedeliku kaudu lapseni, vahendab teadus.err.ee.

Pärast seda võeti tulevastelt emadelt lootevedeliku proovid ja lasti teisel grupil inimestel neid näidiseid nuusutada.

Uurimuse autori Julie Mennella sõnul oli väga lihtne proovide lõhna järgi kindlaks teha, millised emad olid küüslauku söönud, ning kuna maitse koosneb 90 protsendi ulatuses lõhnast, on selge, et ka loode tunneb seda maitset.

Kinnitamaks hüpoteesi, mille kohaselt see mõjutab lapse tulevasi toitumiseelistusi, tegi Mennella katse kolme grupi rasedate naistega, kellest esimene jõi kogu raseduse ajal igapäevaselt klaasi porgandimahla, teine tegi seda vaid imetamise ajal ja kolmas vältis porgandit üldse - pärast selgus, et läbi lootevedeliku või rinnapiima porgandite maitsega tutvunud lapsed sõid porgandimaitselist putru tõepoolest parema meelega kui teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles