Nõuanded jalgade raskustunde vähendamiseks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jalgadele mõjub ühtmoodi halvasti pidev istumine ja pidev seismine. Kui jalad on sunnitud terve päev ühes sundasendis olema, siis õhtu hakul võivad nad liiga tegema hakata. Jalgade raskustundega kaasnevad tihti ka krambid ja veenilaiendid. Brigitte.de pakub kaheksa nõuannet, kuidas jalahädasid leevendada.
 

Mugavad jalanõud

Stilettode kandmine võib olla väga seksikas, aga argisesse tööpäeva need lihtsalt ei sobi.
Kõrgete kingade puhul on sääremarja verevarustus tugevalt häiritud ning õhtuks on jalad rasked nagu pakud.

Tööl kandmiseks sobivad ideaalselt baleriinad – mugavad, tervisesõbralikud ja kenad. Poelettidel leidub neid igas variandis – alustades tagasihoidlikest mustadest, lõpetades kirjutest pilkupüüdvatest jalavarjudest.

Jalgade sirutamine

Kui istuda terve päev laua taga, siis ei pääse veri jalgades hästi liikuma. See võib kõlada tüütuna, aga jalgade tervise seisukohalt on tarvis aeg-ajalt püsti tõusta. Näiteks tõuse iga kord püsti, kui telefoniga räägid.

Tervislik snäkk

Spargel on maitsev ja kalorivaene ning parandab jäsemete verevarustust. Sama toime on ka petersellil. Meeles tasuks pidada, et peterselli söömine võib naha päikse vastu ülitundlikuks muuta.

Jalakrambid võivad olla ka magneesiumipuuduse märgiks. Magneesiumi saab mitmetest aiasaadustest ja täisteraviljatoodetest.

Jääkülm dušš

Külm vesi aitab. Hommikuti ja õhtuti võiks jalgu kolme minuti jooksul jääkülma veejoa all hoida. Pärast seda rätikuga kuivatada ja jahutava kreemiga sisse hõõruda.

Jalgade kõrgemal hoidmine

Aegumatu nipp on pärast tööpäeva lõppu jalad kõrgemale asetada, pannes vere kudedes liikuma. Väidetavalt aitavat see ka öiste krampide vastu.

Teejoomine

Kõrvenõgesetee joomine puhastab neere ja aitab jalgadest üleliigset vett välja transportida. Tassi kohta kaks teelusikatäit kõrvenõgese lehti kuuma veega üle valada, kümme minuti tõmmata lasta ja jahutatult kolm tassi päevas juua.
Paraku aitab kõrvenõges ainult juhul, kui ka muud vedelikku piisaval hulgal tarbida. Naatriumivaene mineraalvesi ja erinevad magustamata teed hoiavad organismi niiskustasakaalu paigas.

Apteek

Paistes jalgade vastu leidub apteegis ja poelettidel palju vahendeid. Kreemide ja geelide ostmisel võiks valida need, mis sisaldavad arnika-, kastani- või kampariekstrakti. Imesid loota ei tasuks – tervis tuleb ikka seestpoolt.

Võimlemine

Võimlemine kontoris? Tõsi, enamikul meist ei ole julgust ja tahtmist teiste töötajate ees näiteks kükke ja jalaviibutusi teha. Aga lõõgastavaid jalaharjutusi laua all ei märka vast keegi. Tõsta jalad kergelt ülesse, tee mõlemas suunas ringe, siruta ja kõverda jalgu 15 korda.

Kes töö juures tundide kaupa seisma peab, võiks teha võimalikult tihti järgmist harjutust teha:
Üks kord tunnis 20 korda varvastele tõusta ja end rahulikult kandadele tagasi rullida.See parandab sääremarjades vere pumpamist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles