Kaksikute sünnitamine võib anda evolutsioonilise eelise

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui naine sünnitab kaksikud, võivad tema teised lapsed ilmale tulla suurematena. Sarnane seos pakub selgitust, miks inimesel mitmikuid esineb.

Tuhande lapse kohta sünnib kaksikutena keskmiselt 13 last. Arengumaades on kaksikute esinemissagedus kõrgem. Toidupuuduse korral on kaksikute kandmine ohtlik nii emale kui ka lastele, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal novaator.ee.

Inimese evolutsiooni jooksul pole toitu kunagi üleliia palju olnud. Sellest hoolimata esineb mitmikuid mõnedes suguvõsades väga sageli.

Kui kaksikute esinemine on tõesti pärilik, peaks see andma mingi eelise. Kaksikud ise sünnivad väiksematena ning ei pruugi rasketes tingimustes ellu jääda.

Sarnaste küsimuste uurimiseks on vajalik pikaajaline sündide andmestik.

Sheffieldi ülikooli evolutsioonibioloog Ian Rickard võrdles 40 aasta jooksul Gambias sündinud laste andmeid ning nende sünnikaale.

Andmete analüüsimisel selgus, et naistel, kelle laste hulgas oli kaksikuid, sündisid mitte-kaksikutest lapsed suurematena – erinevus oli keskmiselt 100 grammi.

Erinevus kadus siis, kui toidu kättesaadavus raseduse lõpus halvenes.

«Kui loote arengu kolmas trimester langes ajavahemikku juulist oktoobrini, sündisid lapsed väiksematena,» selgitas Rickard.

Tema sõnul võib kaksikute sünnitamine olla loodusliku valiku tulemus, mis soodustab seda, et ema teised lapsed sünniksid suuremate ja tugevamatena.

Siiski on Rickardi sõnul vajalik, et oletust kontrollitaks mõne teise inimasurkonna andmestiku põhjal.

Teadlane oletas, et nähtuse taga võib olla hormoon nimega IGF. See insuliinile sarnanev kasvufaktor võib mõjutada laste sünnikaalu.

On teada, et kaksikud vasikad sünnitanud lehmadel on selle hormooni tase ligi poolteist korda kõrgem kui tavatiinuse läbinutel. Ka kõrge IGF-i tasemega hiirtel sünnivad suuremad pesakonnad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles