Ämmaemand: ükski uuring ei garanteeri, et rasedusega on kõik korras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Millal rääkida lapseootusest sõpradele-tuttavatele, on Eesti Ämmaemandate Ühingu presidendi Siiri Põllumaa sõnul eelkõige inimeste oma valik, ent ükski uuring selleks tegelikult rohelist tuld ei näita ega anna kindlat teadmist, et raseduse ja beebiga on kõik korras.

Põllumaa selgitas, et antud uudise teatamine oleneb paljudest teguritest: «Suhetest lähedastega kindlasti – inimesed on erinevad, suhted on erinevad, paarisuhted on hästi erinevad. Kui pikka aega on last planeeritud ja kui kiiresti see rasedus on tulnud. Eelnevatest rasedustest ja nende lõppest.»

Seetõttu ei saa ämmaemanda sõnul anda kindlaid soovituslikke piire, mis ajast alates oleks mõistlik lapseootuse uudist teistega jagada. Näiteks tõi ta, et on ka peresid, kes ei teata oma rasedusest enne, kui kõik loote skriininguuringud on tehtud – viimane ultraheliskriining viiakse läbi umbes 20. rasedusnädalal.

«Uuringud on kõik spetsiifilised: on kromosoomiuuringud, siis on ultraheliskriining, mis näitab ka erinevate väärarengute esinemist või mitte. Aga uuringut, mis ütleks, et kõik on korras ja nüüd me võime maailmale teatada oma rasedusest, ei ole olemas,» nentis Põllumaa.

Siiski on inimeste vaba valik öelda kellele tahes ja millal tahes, et oodatakse last, leidis ämmaemand. Isegi, kui seda tehakse suhtlusportaalide kaudu. «Loomulikult on sotsiaalmeediaga seotud riskid ja inimesed kas mõtlevad nendele riskidele ja ei teata [rasedusest] läbi sotsiaalmeedia või teevad seda. Ükskõik, mis meie soovitame,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles