Lugeja kirjutab: kuidas mänguliselt kodus üksmeelt leida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kui pere liikmed ei jõua ühise ajaveetmise või muude koduste toimetuste osas kompromissini, siis võib appi võtta mõne loomingulisema lahenduse, soovitab lugeja Merilin (nimi muudetud). Lihtsalt ettevalmistatav õnnemäng aitab aega vaidlustele kaotamata otsuseni jõuda ning on ühtlasi lustakas.

Ühel igaval õhtul, kui pere oli lõpetanud õhtusöögi, hakkas meie avatud köögiga elutoas pihta suur arutelu teemal, et mida siis täna õhtul teha. Kõhud olid täis, laps joonistas oma värviraamatus tegemata jäänud pildikesi lõpuni, mees istus diivanil, pult pihus, ja mina siis askeldasin viimaste kuivade nõude kappi asetamisega.

Silmanähtavalt oli kõigil isu midagi teha, et ometigi oleks tegevust, mitte korrata pea igaõhtust tegevusetust. Keegi ei suutnud teha kompromisse selle pealt, mida teised välja pakkusid. Laps tahtis minna koos meiega mänguväljakule, mees pakkus oma eelistuste järgi tegevusi ja mina soovitasin teha ühise jalutuskäigu vanaema külastamiseks.

Ei sobinud ühele see, teisele teine tegevus. Arutelu lõppes sellega, et kuna kell oli tunni võrra edasi liikunud, siis laps lihtsalt suurest igavusest ja ema-isa vaidlemise kuulamisest nurrus magusat und.

Järgmisel hommikul algas taas meie rutiinse elu igapäevased tegemised ja käigud, nagu enamikus peredes ikka. Ärkamised, mahlad ja kohvid ja igaüks teele oma suunda - kes tööle ja kes algkooli. Õhtusel kogunemisel söögilaua taga oli meie perepea aga kuidagi väga rahuloleva ilmega.

Uurides, millest selline hea meeleolu tingitud on, tuli vastuseks, et pärast õhtusööki on tal üllatus meie jaoks varuks. Lõpetanud söömise, tõi perepea autost sisse ühe pappkasti. Esimese mõttena jooksis peast läbi, et nüüd on meie perre toodud lisa mõne kassi näol. Oi, kuidas see mõte mulle ei meeldinud!

Aga piiludes lapsega kasti sisse leidsime eest paki koopiapaberit, käärid, kolm pastapliiatsit ja miniatuurse kontori prügikasti. Nimelt tekkis mehel keset tööpäeva idee, et milleks iga õhtu arutada, mida teha ja kuhu minna ning siis leiutada kompromisse, kui..

Mees lõikas paberid sildikesteks ja jagas kõigile ühe pastaka. Saime perepealt korralduse kirjutada igale sildile ühe tegevuse -  nii palju, kui korraga pähe torkab. Kui olime ideede kirja panemise lõpetanud, voltisime lipikud kokku ja pistsime need prügikastikesse. Tegevuste põnev loositõmbamine algas järgmisel õhtul pärast õhtusööki.

Seda tegevust, mis sildile oli kirjutatud, olime siis kohustatudki tegema, oli see siis külaskäik vanaema juurde, teleka vaatamine kodus, lillepeenarde rohimine, autopesu või mänguväljakul ajaveetmine.

Meie peres tekkis uus suhtlemine, majja tuli rõõmu ja naeru, koosviibimisi ja pingevaba õhkkond pideva jagelemise asemel. Paljud meie sõbrad-tuttavad on kasutanud sama meetodit - kes on teinud sellise kingituse juba valmis kirjutatud sildikestega ja karbikesega, kes loonud need ühiselt.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel põneval teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Merilin saab kingituseks The Body Shopi White Musk Sport keha- ja juustepesugeeli meestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles