Suvine marjamagus

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustika-juustukook valge šokolaadiga
Mustika-juustukook valge šokolaadiga Foto: Jaan Heinmaa

Suvemarjad on parimad värskelt. Kui aga üle jääb, tehke kooki ja moosi, näiteks vaarika-šokolaadi marmelaadi. «See on megahea!» kuulutab kokaraamatute kirjutaja Lia Virkus.

Nagu paljudele eestlastele, on ka kokaraamatute autorile Lia Virkusele marjaaeg üks lemmikuid aastas. Juba lapsepõlves oli see üks magusamaid aegu, mil köök oli moosilõhna täis. «Moosivahu võis ära süüa ja tavaliselt jäi poolik purk värskelt tehtud moosi maiustamisekski. Moosisai külma piimaga – küll maitses hea,» meenutab Lia ja tunnistab, et vahel nostalgitseb ta moosisaiaga praegugi.

Üks marjane maius, vaarikaaja levinumaid magustoite, on tal veel meeles: tehti vaarikatega kohupiima. Marjad vajutati kahvliga peeneks, lisaks suhkrut, kohupiima ja mõnikord ka vahustatud koort hulka. Mustikaid sai söödud piima ja suhkruga, samuti keedeti mustikakisselli, mida võis nautida kohupiima- või saiavormiga.

Praegu on Lia seda meelt, et nii aia- kui ka metsamarju tuleks süüa värskelt nii palju kui võimalik, et koguda talveks vitamiine. «Kui aga enam ei jaksa, küpsetan muidugi marjakooke ja teen magustoite,» räägib ta. Enda katsetustest soovitab ta teistelegi jäätist: segada värsked vaarikad või mustikad jogurtiga ja panna segu väikeste portsjonivormidega sügavkülma. Külmutatud vaarikaid võib kasutada aga veekannus või -klaasis jääkuubikute asemel.

Muidugi võiks mõnel vihmasel suveõhtul moosi keeta, samuti panna sügavkülma marju või toormoosi – et oleks ka sügisel-talvel võimalik suvemaitseid meenutada. Ja veel: vanillijäätis ohtrate suvemarjadega on suvel kauneim ja parim magustoit. Ei võta aega ja maitseb oivaliselt!

Mustika-juustukook valge šokolaadiga

Põhjaks:

•    200 g Marie küpsiseid
•    150 g võid

Täidiseks:

•    600 g maitsestamata toorjuustu (Crème Bonjour)
•    250 g kohupiimapastat
•    1 dl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    1 dl maisitärklist
•    3 muna
•    200 g valget šokolaadi

Peale:

•    suhkrut, 2 dl mustikaid


Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele.

Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja kohupiimaga, lisa tärklis. Lisa munad ükshaaval, vahustamist jätkates. Lõpuks sega hulka hakitud valge šokolaad. Kalla täidis põhjale, puista peale mustikad ja väheke suhkrut.

Küpseta 175 kraadi juures 50 minutit, lülita ahi välja ja jäta lahtise uksega ahju 30–40 minutiks järelküpsema. Võta välja, lase lõplikult jahtuda ja tõsta ööks külma. Juustukook maitseb parimalt just külmana.

Vaarika-šokolaadi marmelaad

kogus u 0,7 l

1 sidrun
900 g vaarikaid
5 dl suhkrut
200 g 70% mõrusokolaadi


Pressi sidrunist mahl, sega kastrulis vaarikate ja suhkruga. Keeda tasasel kuumusel 10 minutit, aeg-ajalt segades. Koori tekkiv vaht ära. Haki jämedalt šokolaad. Võta kastrul tulelt ja sega hulka šokolaad, kuni see sulab ja seguneb vaarikatega. Tõsta kuumadesse purkidesse ja kaaneta kohe. Lase jahtuda ja säilita külmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles