Ökoseks – tõusev trend?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaaktivistid Leona Johansson ja Tommy Hol Ellingsen
Keskkonnaaktivistid Leona Johansson ja Tommy Hol Ellingsen Foto: SCANPIX

Kas me seisame uue (rohelise) seksirevolutsiooni lävel? Selle üle mõtiskleti saksa naisteportaali fem.com lehekülgedel.

Saksamaa on riik, kus taaskasutamine ja prügi sorteerimine on aastaid au sees olnud. Ka Eestis on viimaste aastate jooksul üha enam rohelisele eluviisile tähelepanu tõmmatud. Kahtlemata on keskkonnasõbralik mõtlemine aktuaalsem kui kunagi varem. Kas see kehtib ka sekselus?

Seks – keskkonnale kahjulik?

Mõned inimesed võivad kulmu kergitades üllatunult küsida, et kuidas küll maailma loomulikum tegevus loodust kahjustada võiks? Rohkem, kui esmapilgul tunduda võib.

Ameerika kirjanik Stefanie Iris Weiss annab oma ökoteemalises raamatus «Eco-Sex. Go Green Between the Sheets and Make Your Love Life Sustainable» põhjaliku ülevaate, mida seksi harrastades keskkonna huvides tähele panna.

Ta räägib seal näiteks hormonaalsetest rasestumisvastastest vahenditest, kahjulikke aineid sisaldavatest seksmänguasjadest ja bensiinikulust, mis kohtingule sõites maha sõidetakse.

Seejuures jääb raamatust kõlama, et kõikvõimalike materjalidega tuleks mõistlikult ja vastutustundlikult ümber käia, mitte niivõrd see, et näiteks lateksit sisaldavatest kondoomidest loobuma peaks.

Ökoseks on trendikas

Saksa suhtlusportaali joyclub.de uurimusest, kus oma arvamust avaldas umbes 4500 inimest, selgus järgmine:

  • 30 protsenti vastanutest jälgis piinliku täpsusega kondoomide keskkonnasõbralikku kasutamist, mis tähendas, et nad viskasid kasutatud kondoomid prügi hulka, mitte ei lasknud veega wc-potist alla, kus see ummistuse tekitada võiks ja veega loodusesse tagasi ringlusesse jõuaks.
  • 27 protsenti pidas silmas, et seksmänguasjad ohtlikke aineid ei sisaldaks. Enam kui pooled väitsid end teadvat, millised lelud ftalaate või muid kahjulikke aineid sisaldavad. Vähem oli kuuldud päikesepatareiga töötavatest vibraatoritest.
  • Voodiriiete puhul jälgiti oluliselt vähem nende keskkonnasõbralikkust: vaid 14 protsendile naistele ja meestele on öko-märgistusega voodipesu oluline.

Kokkuvõtlikult nentis 85 protsenti intervjueeritavatest, et peavad ennast keskkonnasõbralikeks inimesteks.

Pornoga  planeeti päästma

Kui kaugele sina maailma päästmisega läheksid? Järgiksid Skandinaavia keskkonnaaktivistide eeskuju? Rootslanna Leona Johansson ja norrakas Tommy Hol Ellingsen lõid aastal 2004 kõneka kodulehekülje, kus nende enda tehtud erootikafilme näidatakse.

Skandaalset portaali saab raha eest külastada ja 80 protsenti saadud tuludest annetatakse Lõuna-Ameerika vihmametsade kaitsmise projekti. Hea idee või mitte - see jäägu juba igaühe enda otsustada.



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles