Stressirohke rasedus muudab lapse kromosoome

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stressi all kannatavate rasedate lastel esineb kromosoomimuutusi, mis võivad tervisemuresid tekitada.

Telomeerid on kromosoomide otstes asuvad järjestused, mis kaitsevad rakkude jagunemisel pärilikkusainet, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Igal rakujagunemisel jäävad telomeerid veidi lühemaks, kuid nende pikkust võib muuta ka stressirohke elu. Lühenenud telomeere seostatakse mitmete haigustega, näiteks eri vähivormide, vanadusnõtruse ja diabeediga.

California ülikooli teadlased uurisid noori täiskasvanuid, kelle emad olid neid kandes kogenud suuri elumuresid – näiteks lähedaste haigusi või surma. Vereproovid paljastasid, et pärast stressirohket rasedust sündinud inimestel olid valgete vererakkude telomeerid oluliselt lühemad.

Meeste kromosoomide pikkus vastas kolm ja pool aastat nende tegelikust vanusest kõrgemale eale. Naiste puhul aga oli erinevus koguni viis aastat.

«Pikka aega on teada, et sünnieelne stress mõjutab lapse ainevahetust ja immuunsust. Meie tulemused näitavad, et ema kogetud stressil on oluline mõju ka lapse rakkudele ning seega kogu tema tulevasele elule,»selgitas uurimuse autor Pathik D. Wadhwa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles