Tervislik jook hommikueineks: pirni-apelsinismuuti

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirni-apelsinismuuti
Pirni-apelsinismuuti Foto: Ajakirjade Kirjastus

Hommikueine on üks olulisemaid söögikordi päevas, kuid sageli on hommikul kiire ja pole õieti isugi. Hommikuampsust loobumine võib tuua kaasa aeglasema ainevahetuse, üks korralik eine hommikul annab päevale aga hea stardi - tuleb leida vaid mõni minut aega ja see isuäratav toit.

Erinevaid ideid, mida hommikul kiiresti teha ja millega isu tekitada, leiab Raili Miku ja Pille Endeni raamatust «Hommikusöök - hea päeva algus». Sissejuhatuses tuletavad autorid meelde toitumisspetsialistide soovituse, et hommikueine võiks anda 20 kuni 25 protsenti päevastest kaloritest ning olla kiudainete- ja süsivesikuterikas.

Hommikusöökide raamatust peaks igaüks leidma endale midagi. Kes on harjunud putrudega, leiab juurde ideid pudru vaaritamiseks - näiteks riisihelbepuder kookospiimaga või tatrahelbepuder singiga -, kes soovib aga midagi märksa kergemat, võib leida lihtsaid nippe võileibadeks ja toitvateks-tervislikeks smuutideks.

Hästi sobib hommikusöögiks ka muna, seda mitmel moel, olgu omleti, munamäärde või -vormina. Igal perenaisel on ilmselt oma harjumuspärane omleti retsept, millele hommikusöökide raamatust võib leida lisaideid nii valmistamisviisilt kui koostise osas.

Raamat on jagatud toitude tegemiseks kuluvat aega arvestades kolme ossa, lisaks äratavate jookide retseptid. Nädalalõpu naudingute alt leiab mõne hõrgumagi roa, näiteks ahjus küpsetatava suure pere pannkoogi kaneeliste õuntega.

Järgnevalt midagi kerget ja lihtsat aga neile, kel hommikul tõeliselt kiire ja süüa kuigi palju ei tahaks.

Pirni-apelsinismuuti

Retsept pärineb healt kolleegilt Evalt, kes tarbib seda tervislikku jooki hommikueineks. Lihtne, aga toitev. Eva hoiab smuuti tarvis banaani sügavkülmas.

Kogus kahele, valimistamisaeg viis minutit.

Vaja läheb:

  • 2 suurt pirni
  • 1 mahlane apelsin
  • 2 dl vanillijogurtit
  • 1 sl mett
  • 1 sl extra virgin oliiviõli
  • pool banaani
  • astelpajumarju

Koori ja tükelda pirnid ja apelsin. Pane kõik ained blenderisse ja töötle ühtlaseks. Serveeri kohe.

Retsept on pärit Raili Miku ja Pille Endeni raamatust «Hommikusöök - hea päeva algus» (Ajakirjade Kirjastus 2011, 116 lk).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles