Viis harjutust elurõõmu suurendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas suurendada elurõõmu, et seeläbi paremat eraelu elada ning paremaid tulemusi töö juures nautida? Isikliku arengu treener Kaido Pajumaa kirjeldas oma portaalis sisekosmos.ee viit lihtsat tehnikat, mis aitavad positiivsem olla ning seeläbi oma aju ümber programmeerida ning perspektiivis paremat elu nautida.

Mõtle millegi positiivse peale

Hoia oma mõtted millelgi positiivsel, mis on sinu elus tulemas. Näiteks plaanid sa minna kahe nädala pärast reisile või juba sel reedel ägedale sünnipäevale. Mõtle nende ürituste peale.

Uuringud näitasid, et inimesed, kes mõtlevad pelgalt oma lemmikfilmi peale, suurendasid õnnehormooni endorfiini tootmist kehas 27 protsenti – nad olid sel hetkel 27 protsenti õnnelikumad kui muidu.

Tee midagi head

Teadlik ning egovaba heategu tõstab meie enesetunnet väga palju. Üks uuring, milles osales enam kui 2000 inimest, näitas, et inimesed, kes otsustasid iga päev kolmel korral kellelegi midagi ilusat öelda või teha, tundsid end järgnevatel nädalatel oluliselt positiivsemana kui varem.

Mediteeri

Teadlased on avastanud, et munkadel ja joogidel, kes on mediteerinud aastakümneid, on aju otsmikusagar, mis on inimese kõige olulisem «õnnekeskus», palju suuremaks arenenud kui tavalistel inimestel.

Siiski ei ole vaja positiivse meeleseisundi loomiseks mediteerida kümme aastat. Uuringud näitavad, et piisab täiesti 5 kuni 15 minutist päevas, et meie stressitase langeks ja me tunneksime end positiivsema ja empaatilisemana.

Tee natuke füüsilist

See on ammu teada fakt, et füüsiline treening toodab meie kehas õnnehormooni endorfiini, mis tekitab meis hea tunde ning muudab meid positiivsemaks. Lisaks sellele näitavad aga viimaste aastate uuringud, et regulaarne treening vähendab oluliselt ohtu peale treeningute lõpetamist depressiooni tagasi vajuda.

Ühes uuringus kasutati depressiooni vastu võitlemiseks nii medikamente kui treeningut, kusjuures medikamente tarbivatest inimestest vajus kuue kuu möödudes depressiooni tagasi 38 protsenti, kuid treenivatest inimestest ainult 9 protsenti.

Luba endale ilusaid kogemusi

Kui sulle meeldib šopata, siis sa tead, kui hea tunde see tekitab. Siiski on tavapärasest ostlemisest saadav nauding väga lühiajaline. Oluliselt tõstab aga meie õnnetaset raha kulutamine mitte asjade peale, vaid põnevate kogemuste peale.

Ühes 150 inimest kaasavas uuringus ilmnes, et inimesed, kes otsustasid raha kulutada seikluste, kontsertide jms peale, kogesid teatud perioodil oluliselt rohkem elurõõmu kui need, kes kulutasid sama raha näiteks riiete või elektroonika peale.

Valik on sinu, kas sa neid harjutusi kasutad või mitte. Positiivne psühholoogia näitab, et elurõõm «võidab» stressi ja depressiooni. Kumma meeskonna sina valid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles