Kümme fakti spermast

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui palju sina spermast tead? Kas tead, kui suur üks seemnerakk on? Kas tead, mis sperma kvaliteeti mõjutab? Või mis seemnerakkudele kahjulikult mõjub? Glamour.de kirjutab kümnest olulisemast faktist, mida seemnevedeliku kohta teada võiks.

Imepisike, kuid tubli seemnerakk

Kindlasti teadsid juba enne, et palja silmaga ühte spermatosoidi näha pole võimalik. Tõepoolest, seemnerakk on umbes 0,06 mm pikk. Maa, mida spermatosoid munarakuni jõudmiseks läbima peab, on umbes 15 cm. Kui arvutada seemneraku keskmine pikkus 1,8- meetri pikkuse mehe kasvu ümber, siis peaks spermatosoid 5,5 km läbima, et soovitud sihtpunkti jõuda!

Kas seemnerakud võistlevad omavahel?

See ei vasta tõele, et seemnerakud omavahel konkureeriks, kes küpse munarakuni jõuab. Tegelikkuses jõuavad spermatosoidid just tänu meeskonnatööle ja naise organismi toel emakasse: kord tuppe jõudes imab emakas nad enda külge.

Seemneraku eluiga

Spermatosoidid on visad hävima. Kui nad jõuavad emakakaela, võivad nad seal viis kuni seitse päeva pesitseda. Sealne lima kaitseb neid. Tupes hävivad nad aga juba paari tunni pärast.


Kõik seemnerakud on terved ja kiired ujujad?

Isegi, kui meestele seda kuulda meeldib, ei pea see tees paika. Seemnevedelikus leidub umbes 40 kuni 600 miljonit seemnerakku, aga ainult pooled neist on ujumiskõlblikud. Teised ei liigugi või tiirutavad sihitult ringi.

Sperma kogus

Seemnevedelik, mida mees ejakuleerib, on koguselt kaks kuni kuus ml. Terve elu jooksul ejakuleerib mees keskmiselt 30 kuni 50 liitrit spermat.

Kas nikotiin kahjustab seemnevedelikku?

Kirglikud suitsetajad sooviksid ilmselt vastupidist kuulda, aga kahjuks peab väide paika: nikotiin kahjustab seemnerakke. Sellele tulemusele jõuti ühes tubakafirma Philip Morrise uuringus. Nikotiin ei vähenda mitte ainult seemnerakkude arvu, vaid mõjutab ka nende ujuvust ja vastupanuvõimet.

Sojaga tuleb piiri pidada

Ettevaatust sojafännid: tarbides liiga palju sojat, võite oma sperma ohtu seada. Royal Victoria haigla Belfastis viis uuringu läbi, kust selgus, et sojas leiduvad isoflavoonid, mis oma struktuuri poolest naissuguhormoone meenutavad, võivad seemnevedeliku tootmist vähendada.

«Jah» ananassile, «ei» küüslaugule

Teatud toiduainete söömine võib sperma maitset ja lõhna mõjutada. Ananass teeb sperma magusamaks. Küüslauk ja nikotiin mõjuvad aga negatiivselt seemnevedeliku maitseomadustele.

Palju seksi teeb head

On väidetud, et sage seksimine muudab sperma kvaliteedi halvemaks. Lugematutele paaridele, kel laste saamisega probleeme oli, soovitati mitte tihedamini kui kolm korda nädalas vahekorda astuda. Nüüd aga teatakse, et mida rohkem mees seksi harrastab, seda paremini tema seemnerakud ujuvad. Sellele järeldusele jõudsid Soroka ülikooli haigla uurijad Iisraelis.

Istmesoojendus ja kuumad vannid

Liigne ja pidev kuumus kahjustab seemnerakke, näiteks kõrgel võimsusel olev istmesoojendus, tundidepikkused vanniskäigud või tihedad saunatamised. Sperma kvaliteet võib oluliselt halveneda. Ei maksa aga paanikasse sattuda ja kõike vältida. Kes ikka vabatahtlikult neli tundi 45-kraadises vannivees istub?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles