Kas kohv võib hallutsinatsioone esile kutsuda?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kohvi ebatervislikkuse üle on pikalt diskuteeritud. Uue uurimuse kohaselt võib suurtes kogustes kohvi joomine hallutsinatsioone põhjustada, vahendab Frauenzimmer.de.

Kes on tööl pideva pinge all, ei murra sellest lahti ka koju minnes ja magab tihti halvasti või katkendlikult. Hommikul väsinud ja uimase peaga haaratakse tihti kohvi järele.

Austraallane Simon Crowe, La Trobe'i ülikooli teadlane, küsitles 92 inimest, kes pidid vastama, kui suure stressi all nad kannatavad ja kui palju nad igapäevaselt kohvi tarbivad. Vastavalt tulemustele jaotati vastanud kindlatesse gruppidesse.

Igale grupile mängiti erinevaid helisid ja paluti märku anda, kui katsealused Bing Crosby laulu «Valged jõulud» kuulsid.

Hallutsinatsioonid alates viiendast tassist kohvist?

Üks grupp inimesi, kes enda sõnul väga stressirikkalt elavad ja palju kohvi joovad, väitsid, et kuulsid vahetevahel eespool mainitud laulu. Teadlased ei mänginud aga kordagi «Valgeid jõule».

«Tulemus tõestab, et inimesed ei tohiks liiga kergekäeliselt näiliselt süütut droogi tarbida,» märkis Simon Crowe.

Tehti kindlaks, et kriitiline kohvi ületarbimise piir algas viiendast tassist päevas. Nii suur kogus muudab inimesed väidetavalt hallutsinatsioonidele vastuvõtlikumaks ja suurendab riski psühhoosi välja kujunemiseks.

Üks tass kohvi hommikul enda turgutamiseks on ohutu. Kes aga päevas mitu tassi kohvi joob, võiks oma stressi põhjused välja selgitada ja neid vähendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles