Tehnosõltuvus on võrreldav suitsetamisega

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Interneti ja teiste kaasaegsete tehnoloogiate kasutamisest loobumine isegi lühikeseks ajaks võib olla sama piinarikas kui suitsetamise mahajätmine, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal novaator.ee.

Briti tarbijauuringu firma Intersperience värske uurimus näitas, et üle poole inimestest oli endast välja viidud, kui neil paluti ööpäeva jooksul hoiduda igasuguse tehnoloogia kasutamisest. 40 protsenti küsitlejatest tundis ennast üksikuna, kui neil puudus ligipääs e-kirjadele, tekstisõnumitele, suhtlusvõrgustikele või lemmiktelekanalitele.

Intersperience küsitles digitaalse elu kohta enam kui tuhandet täiskasvanud britti vanuses 18-65 eluaastat, kes pidid veetma terve päeva igasuguseid tehnoloogilisi seadmeid kasutamata. Uuringus osalenud võrdlesid läbitud katsumust suitsetamise mahajätmise ja alkoholist loobumisega, kuid ka käe äraraiumise ning õudseima luupainajaga.

Märkimisväärne hulk osalenutest tegi sohki ning lülitas sisse raadio või teleri öeldes, et ei pidanud neid tehnoloogiaks. Osad inimesed võtsid küll väljakutse vastu, kuid seadistasid oma telefonid hääletuks, väites, et ka üks päeva täiesti ühenduseta olla on nende jaoks kujuteldamatu.

Sotsiaalmeediat ja tekstisõnumite saatmist ohtralt kasutavate noorte jaoks oli tehnoloogia kasutamisest loobumine kõige raskem, kõige kergem talusid seda aga üle 40-aastased inimesed.

Ajutiselt internetiühenduseta olemisse suhtus positiivselt kõigest 23 protsenti uuringus osalenutest. Nad väitsid, et suudavad end ka ilma internetita vabalt tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles