Sekssuhe sõbraga võib kalliks maksma minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üheöösuhted, juhusuhted, sõprused, mis põhinevad seksil või kuhu muuhulgas kuulub seks – neid uut tüüpi mitte millekski kohustavaid sekssuhteid tuleb ette filmides, telesaadetes ja noorte täiskasvanute igapäevaelus rohkem kui kunagi varem.

Vähemasti väidavad seda teadlased, kes kahe värske uuringuga näitasid, et sellistes suhtekorraldustes ilmnevad probleemid, kui ühel partneril tekivad tunded, mis toetab ka hiljuti kinodes jooksnud filmis «Võtaks vabalt» («No Strings Attached») nähtut, kirjutas livescience.com.

Uuringu eestvedaja Rebecca Plante'i sõnul on sekssuhted sõbraga paljude jaoks kasulikud. Lõppkokkuvõttes tahavad inimesed siiski midagi muud.

Plante'i järeldused põhinevad kahel tööl. Esimeses suuremas uuringus osales 14 000 tudengit vanuses 18 kuni 27 aastat. Kaks kolmandikku küsitletutest tunnistas, et on olnud juhusuhtes, mis samas erinevates kultuurides ja vanuserühmades võib tähendada kõike, alates suudlemisest kuni seksini tundmatuga.

Umbes kolmandik vastanutest kinnitas, et nende juhusuhtega kaasnes seksuaalvahekord. Antud töös päriti suhete ja seksuaalkogemuste kohta, ent noorte valikute tagamaade kohta infot ei kogutud.

Teises uuringus küsiti umbes 120 üliõpilaselt nende juhusuhete ja teiste seksuaalsuhete kestvuse ja ka noorte soovide kohta. Plante'I sõnul kaasnesid umbes kahe kolmandiku intervjueeritute suhetega tunded, mis viitas, et vähemalt üks partneritest ihkas rohkemat kui sõprust, mille boonuseks on seks – see viis lõpuks suhete katkemiseni.

Plante'i sõnul öeldakse küll, et sekssuhe sõbraga saab olema lihtne, probleemivaba, sinna ei kuulu ei tunded ega kohustused – tegelikkus on aga erinev. Arvatakse, et neis suhetes tunded mängu ei tule, kuid see pole võimalik ega ka nauditav.

Paljud uuringus osalenud tundengid mõtlesid, et «tõelised suhted» võtavad rohkem aega ja vaeva, kui nad seda käesolevas eluetapis tahaksid. Enamik, ligi 90 protsenti vastanutest soovis siiski tulevikus püsisuhet, abielu ja lapsi.

Plante rääkis, et kuigi sekssuhe sõbraga võib aidata inimesel enda soovides ja vajadustes selgusele jõuda ning ettekujutus saada, mida tähendab end kellegagi siduda, näitasid uuringud ka seda, et enamik inimeste n-ö boonusega sõprussuhe läheb osapooltele lõpuks kalliks maksma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles