Emad jäljendavad tütarde stiili

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringu kohaselt soovivad emad oma teismeliste tütardega sarnaselt riietuda.

Teadlased küsitlesid 343 ema-tütre paari (keskmine vanus oli vastavalt 44 ja 16 eluaastat) ning leidsid, et emad matkivad teadlikult oma tütarde stiili. Uuringu autorid nimetavad seda «tarbija teisiku efektiks», vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.ee.

Uuringus osalenutelt küsiti nende vanust, trenditeadlikkust, teadmisi riietuse ja kosmeetika kohta ning seda, mil määral on nende moemaitset mõjutanud nende emad või tütred.

Iga neljas küsitletud ema, kes pidas ennast nooruslikuks ja tütart stiilieksperdiks, jäljendas oma tütre riietumis- ja meikimisstiili. Tütarde puhul oli ema matkimise tõenäosus aga kõigest üheksa protsenti ning seda isegi siis, kui nad tundsid ennast tegelikust vanemana ja pidasid oma ema stiilseks.

Ammu on olnud teada, et lapsed mõjutavad oma vanemate ostuotsuseid tarbitavate toodete, näiteks autode ja toidu osas. Antud uuring on aga esimene, mis näitab, et lapsed võivad mõjutada ka vanemate ostukäitumist toodete osas, mida viimased ainult ise tarbivad. See näitab, et lastel on oma vanematele varem arvatust palju sügavam mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles