Seitse halba harjumust, mis võivad rindu kahjustada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rinnad ei ole naistele ainult ilu pärast antud. Me hoolitseme pidevalt oma naha, hammaste, silmade ja juuste eest, aga unustame, et ka rinnad vajavad järjepidevat hoolt. Portaal allwomenstalk.com toob välja seitse rindadele kahjulikku harjumust.

Päevitad topless või ei kata oma rindu päikese eest piisavalt

Rindade nahk on väga õrn ja seetõttu ei tohiks paljaste rindadega üldse päevitada. Rinnad tuleb hoolikalt päikesekaitsevahendiga sisse määrida, isegi kui kannad bikiine.

Ei kontrolli oma rindu

Noored naised haigestuvad väga harva rinnavähki, aga sellegipoolest võib see haigus ka neid tabada. Duši all olles on kõige parem moodus oma rinnad läbi kombata. Kui tunned mingit kühmu või märkad muud ebaloomulikku, külasta oma naistearsti. Parem karta kui kahetseda.

Kannad vana rinnahoidjat

Ühe rinnahoidja elueaks peetakse paari aastat, olenevalt kandmise ja pesemise sagedusest. Iga pesu järel kaotab rinnahoidja oma elastsust ja toetusvõimet, mis võib pikemas perspektiivis kaela- ja seljavalusid põhjustada.

Raseerid rinnakarvu

Mõni karv rinnal ei tohiks häirida, aga kui see siiski sinu jaoks probleem on, siis eelista raseerimisele kitkumist. Raseerimine on küll kõige kiirem ja valutum viis tüütudest karvadest vabanemiseks, aga žiletitera kahjustab rindade nahka, mis teeb need infektsioonidele vastuvõtlikumaks.

Jood alkoholi või suitsetad

Nii alkoholi tarbimine kui ka suitsetamine suurendavad rinnavähi ohtu. Mõistlik oleks minimaalselt alkoholi juua ja sigarettidest üldse loobuda, mitte ainult rindade tervise huvides, vaid terve keha nimel.

Kõikuv kehakaal

Kui kehas väheneb dieedi ajal üldine rasvatase, kahanevad ka rinnad. Uuesti vanade toitumisharjumuste juurde tagasi pöördudes suurenevad rinnad jällegi. Väldi liiga suuri kaalukõikumisi ja püüa pidevalt tasakaalustatult toituda.

Väldid mammograafiat

Mammograafia eesmärgiks on avastada ja diagnoosida naiste rinnahaigused. Kuigi mammograafia on alles üle neljakümne aastastele soovituslik, pole rindade röntgenuuring ka noorematele keelatud. Vähimagi kahtluse korral tuleks lasta oma rinnad kliiniliselt läbi uurida ja see protseduur võimalikult vara harjumuseks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles