Kuidas hobid tervist turgutavad?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Olgu tegemist kudumise-heegeldamise, aiatöödega või hoopis laulmise-tantsimisega, kõik hobid mõjuvad hästi nii vaimsele kui füüsilisele tervisele. Erinevad huvialad ei vii mõtteid ainuüksi igapäevamuredelt eemale, vaid sõltuvalt tegevusest võivad mõjutada ka inimese tervislikku seisundit.

Hiljutine Glasgow Ülikooli poolt läbi viidud uuring näitas, et näiteks teppimine ehk lapitöö võib hästi mõjuda ajule, kirjutab Express.co.uk. Näputöö hõlmas kolme erineva kangakihi kokku õmblemist, et valmistada värviline ja kunstipärase mustriga kate.

Teadlased täheldasid, et vanemad inimesed, kes lapitööga tegelesid, tundsid end selle tegevuse tulemusena emotsionaalselt paremini, samuti töötas nende aju paremini. Erksad värvid tõstsid nende tuju, mustrite kallal töötamine andis aga tööd nende ajule.

«On tähtis, et inimestel oleks hobi, kuid see hobi peaks neile ka meeldima,» ütles professor Cary Cooper. Tema sõnul peab olema tegemist millegagi, mis annab värske tunde ning aitab probleemidest mõneks ajaks eemale saada.

Lisaks võib hobi aidata ka konkreetsete tervisehädade korral. Mõned näited:

Kudumine on soovitatav anoreksia korral. Teadlased uurisid 38 naist, andes neile korrapäraseid kudumistunde. Tulemusena ütles 78 protsenti naistest, et kudumine vähendas nende toidumõtteid ja mõjus rahustavalt.

Tantsimine aitab tugevada luid, mis 30ndatesse aastatesse jõudes kipuvad hõrenema, eriti naistel. Noorte balletitantsijate uurimine näitas, et tantsijatel oli pärast kolm aastat regulaarset tantsimist oma eakaaslastega võrreldes tugevam luumaterjal.

Aiandus mõjub hästi meeste armuelule. Vastavalt Viini Meditsiiniülikoolis läbi viidud uuringule vähendas pool tundi kaevamist, rohimist ja muid aiatöid riski erektsioonihäireteks 38 protsendi võrra.

Laulmine aitab vähendada vererõhku, eriti kui laulda kooris. Jaapani teadlased leidsid 2006. aastal, et vanematel meestel õnnestus tänu laulmisele hoida oma vererõhku kontrolli all. Teised uuringud on näidanud, et laulmine tõstab ka immuunsust ja pikendab eluiga.

Kalastamine mõjub hästi vaimsele tervisele, olles parim vastumürk pingetele elus. Kalastamisteraapia ideeks on läbi murda üksluiseks muutunud elust, pakkudes saavutustunnet, tõstes enesekindlust ja ka meeleolu.

Ratsutamine on märksa riskantsem hobi kui kudumine, ent see aitab tugevada lihaseid. Just seetõttu on ratsutamisteraapia väga tähtis näiteks puuetega lastele, aidates nende lihaseid arendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles