Toitumisnõustaja: paastu kasulikkus on väga individuaalne

, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisnõustaja Ülle Hõbemägi.
Toitumisnõustaja Ülle Hõbemägi. Foto: Erakogu

Toitumisnõustaja ja «Puhta toidu raamatu» üks autoritest Ülle Hõbemägi selgitab Naine24.ee lugeja loo Neera Natural baasil paastumisest kommentaariks, mida paastumisprotsess organismis kaasa toob. Nõrgema organismi korral võib paast seda hoopis lisaks mürgitada, mitte puhastada - mõju on individuaalne.

Neera Natural puhastav dieet on välja töötatud eesmärgiga pakkuda paastu ajal ehk perioodil, mil ei tarbita tahket toitu, maksimaalselt head toetust organismis toimuvatele protsessidele, mis toetavad endogeensete toksiinide neutraliseerimist ning nende kehast välja viimist.

Madal Bal siirupi (vahtrasiirupi ning palmisiirupi segu) joomine annab lihtsüsivesikute näol vajalikku kergelt kasutatavat energiat. Siirupi suur mineraalisisaldus (vähemalt nii reklaamitakse) varustab organismi paastupäevadel hädavajalike mirkotoitainetega, sidrunist saab antioksüdantse toimega C-vitamiini ning cayenne`i pipar stimuleerib soolte peristaltikat, seedenäärmeid tootma ensüüme ning on patogeenide vastase toimega.

Häirete korral maksa töös tervisehäired

Kuna aga sõna otseses mõttes suurt midagi seedida ei ole ning väljastpoolt tulevate toksiinide voog on peatatud, siis käivituvad intensiivsed isepuhastumisprotsessid, millega meie organism suure koormuse tõttu (halb toitumine, suitsetamine, alkohol, kohviga liialdamine, passiivne eluviis, keskkonnast tulenev ja vaimne stress jne) tavaliselt veel vaid puudulikult toime tuleb.

Mida see tähendab? Maksa esimese faasi detoksprotsessis (detoks, lühend sõnast detoksikatsioon, on üldpuhastav dieet - toim) muudetakse rasvlahustuvad aineosakesed (ainevahetuse käigus tekkivad ning väliskeskkonnast pärit toksiinid, k.a. ravimite ainevahetuse jäägid, toidu lisaained, aga ka hormoonid jmt) vesilahustuvateks, et need maksa teise faasi erinevate detoksteede abil neutraliseerida ning sapi ja neerude kaudu välja viia.

Kui soolestikust, maost, põrnast ja pankreasest tulev voog ületab maksa võime nende neutraliseerimisega toime tulla, on tagajärjeks esmalt kergemad tervisehäired (väsimus, peavalu, ebamäärased valud kehas) kuni pikaajalises plaanis raskete haigusteni välja. Maks on organismi tähtis logistikakeskus ning häired selle töös ei saa olla tagajärgedeta.

Paastu ajal organismi toetamine

Paastu ajal annamegi võimaluse organismile tegemata jäänud töö (sest kehal on alati prioriteetsed ja vähem prioriteetsed ülesanded) ära teha – nimetagem seda siis puhastumiseks. Maksa teise faasi detoksi toetamiseks on vaja küll kaugelt enam mikrotoitaineid, kui Neera Natural dieet pakub. Seega võib juhtuda, et 2. faasi puudulikkusega inimene tunneb ennast paastu ajal kogu aeg halvemini, mitte paremini nagu lubatakse.

Ka jäi mulle arusaamatuks soola tarbimine dieedi ajal. Kui anname organismile sidruni kasutamisega märkimisväärse koguse kaaliumi, siis peaks seda tasakaalustama naatriumi lisamisega.

Mina teeksin paastu ajal joodava vee kergelt soolakaks - 2,5g soola 2,3 liitri vee peale (maitseb magedapoolse mullideta mineraalveena). Muidugi mõtlen soola all mõnda mineraaliderikast soola, mitte rafineeritud valget lauasoola. Paastu ajal tekkiv kumin kõrvus võibki tuleneda tekkivast naatriumi-kaaliumi tasakaalutusest, aga ei pruugi.

Elustiil enne dieeti

Teine küsimus tõuseb seoses inimese elustiiliga enne dieeti. Kui see on olnud väga kehv (suhkru-, kofeiini- ja alkoholirohke, lisaks veel suitsetamine), siis saab dieedipidaja suure tõenäosusega tõsised ärajäämanähud nagu peavalu, ärrituvus, väsimus.

Soovitaksin juba paar nädalat enne paastu oma menüü tervislikumaks (rohkem taimset, vähem loomset) muuta ja end kohvist võõrutada, et vältida tekkida võivat töövõimetust. Kõht peab vähemalt korra päevas läbi käima, kõhukinnisusega ei tohi sellist paastu tegema hakata.

Menüü taimsemaks muutmine ning seedimise parandamine aitab vältida ka tarbetuid ärritavaid lahtisteid. Muidugi on abiks seedimise parandamisel alati liikumine ning vee joomise suurendamine. Sama tähtis kui paastu sisenemine on ka paastust väljumine. Ilmselt on Neera Natural dieedi juhendites vastavad soovitused olemas.

Paastu kasulikkus individuaalne

Paastu kasulikkus on väga individuaalne. Krooniliste tervisehädadega, kogu aeg ravimeid võtval inimesel on kindlasti ohutum aeglaselt oma menüü tarbetust söögist-joogist puhastada ning seeläbi oma kehale lisatoetust anda. Haige inimene tohib paastu teha vaid arsti loal ja järelvalvel.

Rõhutan, inimene ei tea oma organismi eliminatsiooni võimet, aga see peab paastu ajal aga väga hea olema, et end mitte lisaks mürgitada. Kes on vertikaalselt haige – väsinud, apaatne, vähese vitaalsusega, kergemad ebamäärased valud üle keha, aga nii-öelda diagnoosideta ja ravimeid ei võta –, see võib paastuga suht ohutult tõesti uue hoo sisse saada.

Meeles peab pidama aga seda, et paast muudab organism tundlikumaks ebatervislike valikute suhtes. Seega, tuleks juba enne paastu seada prioriteediks uutmoodi, tervislikumalt jätkamine pärast paastu. Siis on 7-päevasest tahtejõu demonstratsioonist ka tõesti abi.

Ülle Hõbemägi pakub toitumisnõustamist spordiklubis Arigato.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles