Kati Saara Vatmann: polügaamia korral ei teki inimeste vahel emotsionaalset lähedust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Saara Vatmann
Kati Saara Vatmann Foto: SCANPIX

Kati Saara Vatmann, kes ise mitmeid kordi abielus on olnud, ei toeta samas mingil juhul polügaamiat, mis just põhjanaabrite seas teemaks tuli, kui Soome roheliste noorte ja tudengite föderatsioon mitmikabielude seadustamise ettepanekuga välja tuli.

Vatmann ei näe vajadust Eestis antud ideed kaaluda: «Kui kaks inimest on abielus, siis teatud asju nad teevad ikka kahekesi. Voodis ollakse ju kahekesi. Me ei ole hobusekari. Hobusekarjas on küll üks juhttäkk, kes põrutab emaseid nii palju kui jaksab.» Vatmanni arvates ei teki polügaamia korral ühegi suhtesse kuuluva inimese vahel emotsionaalset lähedust.

Reisihimuline naine märkis, et on ka ise Araabias ja Egiptuses kohalike naistega mitmenaisepidamisest rääkinud. «Moslemitüdrukuid kasvatatakse maast madalast teadmisega, et nad on mehest oluliselt madalamal astmel. Nad peavad end inimese ja koera vahepealseks ning ei tea, mis asi inimestevaheline lähedus on,» nentis Vatmann.

Ühelt poolt ei toeta naine polügaamiat emotsionaalses mõttes, teiselt poolt ei pea ta ka seda juriidiliselt korrektseks. «See oleks Vana Testamendi reeglite jäme rikkumine ja teatavasti saavad inimesed rängalt karistada, kui nad seadust murravad. Seaduse mittetundmine ei õigusta seaduse rikkumist,» tähendas Vatmann ja lisas, et ei usu Soome roheliste noorte seadusettepaneku jõustumisse.

«Soomlased on põhjamaa rahvas, kes ei saa moslemite kombeid üle võtta. Moslemitel on ju sellepärast vaja nelja-viite naist, et võimalikult palju järglasi sigitada. Põhjalas teatavasti nii palju lapsi ei taheta. Miks peaks ühes väikeses mökki's elav poropapi endale kaheksat naist tahtma? Igaüks peseb ühe taldriku või?» imestas naine.

Vatmann leiab, et polügaamia ja suguhaiguste levimine on omavahel tihedalt seotud. «HIV, A-hepatiidi ja muude sugulisel teel levivate haiguste vohamine räägib juba enda eest: püsi oma eide juures või muidu jääd nokust ilma,» teravmeelitses ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles