Kartulikrõpsud – kaalutõstja number üks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs on aastaid tegeletud uuringutega, selgitamaks välja, milline toit võib paksuks teha. Nüüd väidavad teadlased, et mitte suurtes kogustes söömine ei mõju kehakaalule hävitavalt, vaid aasta-aastalt lisavad kaalu juurde väiksed snäkid nagu kartulikrõpsud - isegi, kui tarbida neid üliväikestes kogustes, vahendab Frauenzimmer.de.

Teadlased Kiayag Duffey ja Barry Popkin on üle kolmekümne aasta uurinud, kui palju kilokaloreid tarbib keskmine ameeriklane päevas ja kust need pärinevad. Nad tegid kindlaks, et uurimisaluste päevane tarbitud kilokalorite hulk suurenes märgatavalt just viimastel aastatel. Ajavahemikul 2003-2006 said ameeriklased toiduga 570 kilokalorit rohkem kui aastal 1977.

Harvardi meditsiinikooli uurijad jälgisid kahekümne aasta jooksul 98 tuhat naist ja 22 tuhat meest. Katsealuseid kaaluti iga nelja aasta tagant, neilt küsiti, mida nad sõid, kui tihti sporti harrastasid ja palju suitsetasid. Uuringust selgus, et üliõpilased võtsid iga aastaga 380 grammi juurde, mis lõpuks nende kehakaalule keskmiselt 7,6 kilogrammi lisas.

Uuringute põhjal väidavad teadlased, et kartulikrõpsude söömine tõstab kõige rohkem kehakaalu. Iga söödud portsjon lisas kaalule nelja aasta vältel 770 grammi. Ka teised kartulitooted mõjusid sarnaselt: iga lisaks söödud portsjon kartulit päevas andis nelja aastaga 580 grammi kehamassile juurde.

Friikartulid on muidugi oma suure rasva- ja soolasisaldusega tervisele kahjulikumad kui tavaline keedukartul. Kaalu tõstavad veel magusad limonaadid (450 grammi). Kõige suurem üllatus oli maiustuste osas: nende söömine lisas nelja aasta jooksul vaid 180 grammi kehakaalule.

Selles pole midagi uut, et toitumisspetsialistid inimestel rohkem puu- ja köögivilja tarbida soovitavad. Ka uuringust selgus: kelle menüüs oli nelja aasta jooksul palju juurvilju, täisteratooteid, pähkleid ja jogurtit, võttis kaalust märgatavalt alla. Kes aga päeva jooksul 50 kuni 100 kilokalorit vajalikku kalorihulka ületas, võttis aegamööda kaalus juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles