Uus tripperitüvi ei allu enam ravimitele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid tripperit tekitava bakteri tüve, mis on tundetu kõikide selle haiguse ravimiseks kasutatavate antibiootikumide suhtes.

Gonorröa ehk tripper on suguhaigus, mida tekitab bakter Neisseria gonorrhoeae. Äge haigestumine tähendab mädaseid suguteede põletikke, kuid viimastel aastatel kipub tripper kulgema vaikselt, ilma eriliste sümptomiteta, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Nii ei pruugi inimesed enda nakatumisest teada saada ning levitavad haigust edasi.

Tavapäraselt ravitakse gonorröad antibiootikumidega. Sarnast ravi on edukalt kasutatud juba aastakümneid. Kuid bakterid muutuvad üha rohkem ravimiresistentseks ning ka tripperitekitaja puhul leiti esimene tüvi, mida pole võimalik enam antibiootikumidega hävitada.

Mõnedele ravimitüüpidele allumatuid gonorröabaktereid on teada juba alates 1980ndatest aastatest. Uus tüvi H041 on tundetu ka tsefalosporiinide suhtes – need on mikroobide rakuseina tootmist takistavad antibiootikumid, mida on siiani edukalt kasutatud eriti visade tõvestajate vastu võitlemiseks.

Arstides tekitab selline uudis suurt muret, kuigi ravimiresistentsuse tekkimises pole midagi erilist. Antibiootikume kasutatakse üha rohkem ning bakterite hulgas toimiv looduslik valik selekteerib kõige tugevamad välja. Ravimite suhtes tundetu gonorröatekitaja kiire levimine võib hakata tekitama tõsiseid terviseprobleeme paljudel inimestel.

Tripperi sümptomid ja tagajärjed

Meelespea.net kirjutab, et umbes pooltel kõigist nakatunud naistest ei esine mingeid sümptomeid, ka umbes 10-20 protsenti nakatunud meestest on sümptomiteta.

Gonorröa võib olla äge või krooniline. Äge gonorröa on väga ebameeldiv, aga viib peaaegu alati ravi kiire alustamiseni, mis omakorda ennetab nii nakkuse edasikandumist kui ka hilistüsistuste teket. Krooniline gonorröa jääb sageli avastamata.

Naiste nakkuse sümptomid on tupevoolus ja kerge kõrvetustunne urineerimisel. Võib esineda limanäärmete (Bartholini näärmete) valulikku põletikku.

Sage tüsistus on väikevaagna elundite haaratus. Emaka limaskesta või munajuhade põletik võib põhjustada viljatust.

Meestel esineb samuti urineerimisel ebamugavustunnet ja eritist kusitist. Eritis on alguses limane, hiljem kollakas või kreemjas. Kroonilise haiguse puhul võib tekkida ülenev infektsioon. Sage on munandimanuste ja eesnäärme põletik, mis võib põhjustada viljatust.

Anaalseksi järel võib nakatuda pärasool, selle sümptomid on valu roojamisel ja limajas-mädane eritis roojal.

Nakatumine oraalseksil võib põhjustada suu ja neelu gonorröad, mille sümptomid on neelu- või kurgumandlite põletik.

Gonorröad põhjustavad bakterid võivad ka jõuda vereringesse ja levitada nakkust üle kogu keha. Dissemineerunud gonorröa põhjustab selliseid sümptomeid, nagu palavik, külmavärinad, liigesepõletik ning verega täitunud villid sõrmedel ja varvastel. Rasketel juhtudel võib tekkida ajukelmepõletik või endokardiit.

Emalt lapsele antud gonorröa võib põhjustada raske silmanakkuse, mis võib ravimata jätmisel viia nägemise kaotuseni.

Tripper on juba praegu üks levinumaid suguhaigusi maailmas. Tõve tüsistusena tekivad suguteede põletikud ja viljatus. Tõsisematel juhtudel levib põletik vere kaudu liigestesse ja südamesse. Raseduse ajal gonorröad põdevad emad riskivad laste liigesehaiguste ning nägemiskaotusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles