Mitmekülgne äädikas tuleb appi nii köögis kui elutoas

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Äädikas ei sobi ainult toidu sisse – sellest happest võib kasu olla terves majapidamises. Nutikaid lahendusi, kuidas äädikat tarvitada, pakub portaal BildderFrau.de.

Juba Hippokrates avastas, et äädikas ei ole ainult marineerimis- ja maitsestamisvahendina kõlbulik, vaid aitab ka hingamisteede haiguste ja seedimisprobleemide korral.

Äädikaga loputatud juuksed pidavat eriti pehmed ja läikivad olema. Koristamisel aitab see vahend loodust ja raha säästa.

Köögis

Järgmine kord, kui pastat keedad, lisa sorts äädikat keeduvette – nii ei kleepu makaronid omavahel kokku.

Äädikaga aknaid pestes saad triipudeta sära. See looduslik puhastusvahend eemaldab ka katlakivi ja roostet. Äädikat võib tarvitada nõude pesemisel, veekeetja või kohvimasina puhastamisel.

Samuti on äädikast abi hallitusega võitlemisel. Pese kord nädalas leivakorvi äädikalahusega – hoiab leiva kauem värskena.

Kaks supilusikat äädikat lillevees aeglustab lõikelillede närbumist.

Garderoobis

Soolarantidega kingi ning saapaid saab puhastada vee ja äädika lahusega (1:1). See värskendab ka jalatsite väljanägemist. Samuti eemaldab äädikas puuvilja- ja pastakaplekke riietelt.

Kasta enne pesu teksad korraks äädikavette – nii hoiad oma teksad kaua aega sinisena. Vaipade ja pehme mööbli puhastamisel aitab jällegi äädikas – vabaned plekkidest ja hoiad värvi värskena.

Elutoas

Kui tuba haiseb pärast pidu suitsu järgi, pane väike klaas äädikat lauale seisma – järgmiseks päevaks on ebameeldiv lõhn kadunud. Sama abinõu kehtib ka kala või küüslaugu järele lõhnavate käte puhul.

Hea nipp on renoveerimisel kipsi vee asemel äädikaga segada – segu püsib kauem elastsem ja laseb end paremini pahteldada. Äädikalahusega pestud pintslid on kauem pehmed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles