Aias töötamine teeb õnnelikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aiandus on kasulik hobi, mis lõõgastab keha ja vaimu. Portaalist woman.brigitte.de selgub, et aiamaal ringi müttamine on sama tõhus kui mistahes aeroobikatreening ning mõnede jaoks teraapilise toimega.

Näpud mulda!

Kes aias toimetab, ei muretse. Istutamine, rohimine, kastmine, kaevamine – kõik need tegevused on mediteeriva toimega. Eriti suurt rahulolu tunneme, kui näeme enda istutatud peete üha suuremaks võrsumas või maitseme esimesi maasikaid.

Lisaks paitab meie lõhnameeli äsjaniidetud rohu värske lõhn ning erinevate lillede aroom. Aiatöö ergutab kõiki meeli ja ilmselt seetõttu on aiandus näiteks sakslaste hulgas armastatuim hobi - koguni kolmandik sakslasi toimetab regulaarselt aias või põllumaal. Isegi Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on oma kodulehel tunnistanud: «Kõige paremini puhkan stressirikkast argipäevast just aiatööga.»

Ka teadlased on päri, et loodus ja rohelus mõjuvad nii hingele kui kehale hästi. Ainuüksi erinevate lillede ja taimede vaatamine või loodushäälte,  näiteks linnulaulu või rohutirtsude sirina kuulmine alandab vererõhku ja vähendab valusid.

Värskes õhus viibimine ning päikesepaiste kahandavad stressi. Aiatöö oleks nagu looduslik antidepressant. Mida liigirikkam aed, seda parem vaimule. Ja mida rohkem aega roheluses viibida, seda vähem me oleme isekad ja enesekesksed.

Aed ei ole ainult koht, kus mediteerida, vaid omamoodi treeningsaal samuti. Näiteks muru niitmisel, lehtede riisumisel, heki pügamisel või peenramaa kaevamisel rakendame kõiki olulisemaid lihasgruppe: käe-, jala-, selja- ja kõhulihaseid.

Me parandame sel viisil lihaste liikuvust, tugevdame luid ja saame parema füüsilise vastupidavuse. On teada-tuntud fakt, et päikese käes viibides moodustub meie kehas D-vitamiin, mis on oluline osteoporoosi vältimisel.

Aias ringiliikumine hoogustab ainevahetust, tugevdab immuunsust ning vähendab diabeediriski. Ka mõjub füüsiline tegevus kolesteroolitasemele kahandavalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles