Ülekaalulisus halvendab sperma kvaliteeti

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulistel meestel on väiksem võimalus isaks saada, näitas sperma kvaliteedi uuring.
 

Euroopa inimviljakuse- ja embrüoloogia instituudi (ESHRE) aastakonverentsil Stockholmis esitletud uuring vaatles 1940 mehe spermaproove ning kõrvutas neid kehakaaluga, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Üks suuremaid viljakusuuringuid kasutas etalonina kehamassiindeksit. Kehamassiindeks on suurus, mis väljendab inimese kehakaalu ja pikkuse suhet.  Normaalse kehamassiindeksi suuruseks on 18,5-25. Ülekaalulistel on see 25-30 ning inimest loetakse rasvunuks, kui tema kehamassiindeks on 30 või enam.

Uuringu tulemused näitasid, et mida suurem on ülekaal, seda rohkem sperma kvaliteet kannatab. Eriti tõsine on olukord rasvunud meeste puhul.

Pariisi Eylau-Unilabsi teadusdirektori Paul Cohen-Barice'i sõnul muudab liigne kehakaal tõenäoliselt hormonaalsete häirete tõttu sperma omadusi, mille tulemusena on spermatosoide vähem, nende liikuvus ja elujõulisus on väiksem. See omakorda vähendab mehe viljakust.

Uuring näitas, et normaalse kehakaaluga meestega võrreldes oli ülekaalulistel meestel sperma kontsentratsioon 10 protsenti ja rasvunutel 20 protsenti madalam.

Kui normaalse kehakaaluga meestest on sperma kontsentratsioon null ühel protsendil, siis rasvunute seas on selliseid mehi juba 3,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles