Kuus levinumat väärarusaama kasvatusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eksimine on inimlik ja täiuslikke vanemaid pole olemas. Portaal Brigitte.de kirjutab, millised on enim levinud väärarusaamad, mille üle vanemad laste kasvatamisel pead murravad.
 

1. Vanemad ei tohi kunagi kasvatuses järeleandmisi teha

Tõsi, et lapsi peaks sihikindlalt kasvatama, aga selleks ei pea alati paindumatu ja jäik olema. Olulisem on lapsi pidevalt õiges suunas juhatada ja karistamist ennetada.

2. Kiitmine on parem kui karistamine

Nii kiitmine kui ka karistamine õõnestavad pikemas perspektiivis vanemate püüdlusi. Lõpuks käitub laps õigesti vaid vanemate meeleheaks ja seetõttu, et mitte karistada saada. Ta ei ole ise võimeline halval ja heal vahet tegema.

3. Kodus peab valitsema ülim viisakus

Muidugi peaks hästi kasvatatud laps väljaspool koduseinu viisakalt ja reserveeritult käituma. Kodus aga viib vaoshoitus ning viisakus vanema ja lapse distantseerumiseni. Tähtis on leida kuldne kesktee ja sobiv omavaheline suhtlemiskeel.

4. Vanemad peavad lastele head eeskuju näitama

Vanemad on lastele eeskujuks, aga nad ei pea olema ideaalsed. Oluline on, et vanem oma eksimusi tunnistaks ja vastutust kannaks. See eksitab last, kui vanem püüdlikult oma vigu varjab ja head nägu teeb, et eeskujulikuna näida.

5. Lastele peab kehtestama kindlad piirid

Rangete piiride kehtestamine võib hoopis lapse arengut pärssida. Laps peaks suhtlema inimestega, kellel on prioriteedid paigas ja kes oma piire tunnetavad. Nendega, kes oskavad öelda «ei» ja arvamust avaldada.

6.Vanemad ei tohi kunagi laste nähes tülitseda

Pole olemas vanemaid, kes oleks alati 100 protsenti ühel meelel. Piirides püsiv sõnavahetus kodus õpetab lapsele, et kõigil inimestel on erinevad väärtushinnangud ja arusaamad ning see on täiesti aktsepteeritav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles