Üllatavad viisid, kuidas päike meie käitumist mõjutab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päikesel on kummaline ja üllatav roll mängida selles, mida me teeme. Psühholoogiaportaal Psychology Today tõi välja viisid, kuidas päike inimeste käitumist mõjutab.

Helged päevad

Päikesepaiste teeb meid kenamaks ja tekitab soovi teisi aidata. Päikeselistel päevadel, olenemata temperatuurist, vastame lahkemalt küsitlejate esitatud küsimustele ning jätame heldemalt jootraha. Atlantic City hotellitubades annavad inimesed rohkem tippi, kui jooksupoiss neile ütleb, et väljas paistab päike. Monmouthi ülikooli psühholoog David Strohmetz selgitas, et ilusad päevad tekitavad meis head tuju, mis soodustab teiste aitamist ja suuremeelsust.

Pilvede tarkus

Ilm mõjutab isegi ülikooli sisse astumist, aidates määrata, millised kandideerijad vastuvõetuteks osutuvad. Tugeva akadeemilise taustaga kandideerijad võetakse suurema tõenäosusega vastu pilvistel päevadel, kuid päikselise ilmaga soositakse sotsiaalselt silmapaistvaid kandidaate. Uuringu koostanud käitumisteadlase Uri Simonsohni sõnul panevad pilvised päevad meid mõtlema tuppa jäämisest, et lugeda või õppida.

Suvine börs

Päikesepaiste mõjutab aktsiaturge, mis tõusevad kolm korda suurema tõenäosusega linnas, kus särab päike. Investorid tunnevad end päikeselise ilmaga optimistlikumalt ning hindavad ka enda võimalusi kasumit teenida ekslikult kõrgemaks, ütles majandusprofessor David Hirshleifer.

Hooaja piletid

Pilvise ilmaga ostame rohkem loteriipileteid, kuna ilmast tingitud tusatuju pärsib enesekontrolli – see teeb meid ahvatlustele järeleandlikumaks.

Päevane pimedus

Suvekuudel tõuseb enesetappude arv. Teiste väljas hullamise nägemine süvendab masendavaid tundeid, selgitas Michael Puniskis Middlesex ülikoolist. Samas võib päikesepaiste anda depressioonis inimestele energiat, et lõpuks tegutseda.

Rohkem patustamist

Vähem päikeselistel päevadel kompenseerime valgusepuudust kunstlikult, tarbides rohkem alkoholi, kohvi, tubakat ja šokolaadi, et enda meeleolu parandada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles