Armastava suhte kolm tasandit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isikliku arengu treener Kaido Pajumaa kirjutab oma portaalis sisekosmos.ee armastava suhte tasanditest ja komponentidest. Kas sinu elus on hooliv ja armastav kaaslane? Või oled sa teda alles otsimas? Või oled sa teda selleks just praegu vormimas? 

Suhteid ja selle erinevaid vorme on väga palju. Sageli ollakse suhtes ainult suhte enda pärast - vähemalt ei ole siis üksi. Kui sa oled sellises suhtes aastaid olnud, võid aga hakata selle õigsuses kahtlema.

Sa võid taibata, et nii nagu äri ei ole mõtet teha äri enda pärast (ilma tulu tootmata), ei ole ka suhet mõtet pidada suhte enda pärast (ilma vastastikuse jagamise ja teineteise täiendamiseta).



Jah, muidugi võib suhteid omada ka selle pärast, et lihtsalt sugu jätkata - sugu ju peab jätkama. Aga sellisel juhul tekib siiski küsimus, mis sinust endast saab? Mõni inimene võib isegi tunda, et tema elu eesmärk ongi lapsi kasvata, mis ei ole iseenesest halb, kuid sellisel juhul võib ta ise oma missiooni alla ära kaduda.

Lapsed kasvavad suureks, nendel tuleb enda elu, ja nad ei vaja enam meie - lastevanemate - sekkumist nii palju. Nad jõuavad üsna pea ise nende samade küsimusteni, millega meie praegu tegeleme (nad ju kasvavad ka suureks).

Ja juhul, kui me oleme laste kasvatamise enda elu ainukeseks eesmärgiks võtnud, võib juhtuda, et me ei suuda laste kasvatamisest enam lahti lasta, mille tagajärg on hoopis laste kaugenemine, sest nad tunnevad, et nendel ei lasta oma elu elada.

Millest suhted algavad?


Mulle meeldib sõna «hea». Ma taandan kõik oma tegevused ja suhted sellele mõistele. 

Kui miski tundub meile hea, on see meie jaoks õige. Hea tunnetus ei saa alguse mitte meie mõtlemisest, vaid sisemisest südamehäälest. Me ei suuda kunagi otsustada, kas miski on meile halb või hea - me suudame seda ainult tunnetada. 



Tihti võib tunnetamist segada mõttemüra, mis hakkab meile «rääkima», kuidas asjad tegelikult on. Ära kuula seda. See ei ole tõsi, sest need on ainult mõtted. Et sellises olukorras oma sisehäälega kontakti saada, on kasulik eemalduda metsa või mere äärde, ja vaikuses loodust vaadata. Sellisel viisil tekib rahunemine, ja me lubame oma intuitsioonil tugevamini endast märku anda.



Ka inimsuhted algavad sõnast «hea». Kui sul on kellegagi hea koos olla, siis ei pea sa selle üle palju aru pidama, kas see on õige või vale. Muidugi on see õige. Ja samamoodi, kui sa tunned, et sa ei ole kindel, kas see on ikka hea, ei ole ka siin midagi pikalt arutada - see on vale. Selline olukord tekib sellest, et sinu sisehääl ütleb, et see ei ole hea, kuid mõistus ratsionaliseerib selle sinu jaoks heaks.

See on sõda sinu enda sees ja sa ei suuda otsustada. Lihtne reegel sellises olukorras on see, et kui sa kahtled, siis see ei ole hea. Jää selle reegli juurde ning üldjuhul sa mööda ei pane.



Kindlasti on inimsuhetes rohkem tasandeid kui kolm, aga selles artiklis räägin ma minu jaoks kolmest kõige olulisemast, milleks on intiimne, intellektuaalne ja vaimne tasand. Kui need tasandid on kahe inimese vahel sünkroonis, on hea olla. Proovi järgi.



Intiimne tasand


Kuigi ma alustan intiimsest tasandist, ei tähenda see, et see oleks kõige olulisem, sest suhe võib alata kõikidest tasanditest. Inimesed tutvuvad omavahel ju nii erinevatel viisidel, mistõttu võib esmakontakt olla ka väga varieeruv.



Intiimne tasand tähendab füüsilist atraktiivsust teise inimese suhtes. Kui me vaatame teisele inimesele otsa, tekib meis vastav tunne, mis saab olla nii meeldiv, neutraalne kui ka ebameeldiv.

See tunne on nii peen, et üldjuhul me seda ei märka. Me tunneme lihtsalt, et see inimene meeldib meile. Tegelikult meeldib ta aga seetõttu, et ta tekitab meie sees väga meeldiva tunde. 



Sellest tundest saab alguse intiimne ja füüsiline sümpaatia. Me tunneme, et tahaks selle inimesega koos olla, teda puudutada, teda enda vastu suruda, talle kaissu pugeda, teda suudelda ja lihtsalt hoida. Need kõik on väga intiimsed tegevused, mida me tahame teha ainult väga lähedaste inimestega.

Proovi näiteks mõttes hoida, kallistada ning kaissu pugeda mõnele töökaaslasele, kes sulle füüsiliselt ei meeldi. Jälgi, mis tunde see mõte sinus tekitab? Mitte väga hea, ma usun ...



Vaata oma kaaslasele otsa ning vii tähelepanu sel hetkel enda sisse. Mida sa enda sees märkad? Missugused tunded, impulsid ja reaktsioonid sinu sees toimuvad? Kui sulle tuleb naeratus peale ja sa tunned ikka veel, et jah, see inimene meeldib mulle nii väga, on sinu intiimne tasand temaga sünkroonis.



Intellektuaalne tasand


Kui sa ei kohanud oma kaaslast diskoteegis ja ei valinud teda välja ainult jämedate käsivarte või ilusa dekoltee pärast, võisite te kohtuda näiteks tööga seotud viisil. Sellisel juhul võis teil kõigepealt hea olla intellektuaalsel tasandil.



Suhte intellektuaalne tasand kätkeb teemasid, millega me igapäevaselt väljaspool voodit kokku puutume - töö, karjäär, hobid, maailmavaated, ootused elule jne. Isegi siis, kui inimesed erinevat tööd teevad, ei pruugi nende vaated elule ning karjäärile erinevad olla. Töö on vaid intellektuaalne eneseväljendusvahend, mille kaudu me end teostame. Selle taga on aga inimene ning isiksus, kes meil oma vaadete ja huvidega südame rinnas põksuma paneb.



Kas sul on oma kaaslasega nendel teemadel arutades üksmeel ja harmoonia? Kas teil on üksteisega hea sellistel teemadel rääkides?



Kutsu oma kaasa õhtusöögile või valmista talle ise õhtusöök. Otsusta sel õhtul mitte rääkida olemeteemadel nagu kodu ja lapsed, vaid ole avatud rääkima koduvälistel teemadel. Võta üles jutud, mis sind huvitavad ja sul silma särama panevad.

Kutsu ta rääkima oma unistustest ja nägemustest, oma seiklushimust ja suurimatest hirmudest. Vaata, kuidas ta reageerib? Kas tal tekivad sarnased mõtted või soovib ta kiirelt sinu poolt valmistatud prae alla kugistada, et saaks minna jälle Kanal 12 vaatama? Selline õhtu annab sulle aimu, kas sa oled oma partneriga intellektuaalsel tasandil sünkroonis või mitte.



Vaimne tasand


Suhte kolmas tasand on vaimne tasand. Sellel tasandil ei ole mõtet harmooniat otsida ei füüsilistest puudutustest ega ka vaadetest ning ootustest elule. See tasand ilmutab end vaikuses.



Kutsu oma armastatu jalutuskäigule. Esimene avastus sinu jaoks võib olla see, et sa ei viitsigi temaga jalutama minna - sul pole temaga lihtsalt huvitav koos olla. Rääkimata siis vaikuses jalutamisest.



Kellegagi kahekesi koos olles võime kogeda kahte tüüpi vaikust - sunnitud vaikus ja mõistev vaikus. Sunnitud vaikus tähendab seda, et mõlemad tunnevad end ebamugavalt, aga kuna inimesed on teineteisest intellektuaalselt ja vaimselt Linnutee kaugusel, siis ei oska kumbki lihtsalt mitte midagi rääkida. See on väga ebamugav olukord. 



Mõistev vaikus tähendab aga teineteise mõistmist ilma sõnu kasutamata. Piisab silma vaatamisest ja kehakeelest - sa lihtsalt tead, et hetkel ei ole vaja rääkida, sest ilma sõnadetagi on kõik hästi ning mõlemale arusaadav.

Lähedase inimesega mõistvat vaikust kogedes tunneme end samamoodi, nagu oleksime üksi metsas või mere ääres. Kaaslane on sinu jaoks nii lähedane, et tema kohalolek ei tekita sinus vajadust rääkida, vaid ta on osa sind ümbritsevast tervikkeskkonnast, mis loob sinu sisse rahu ja sisemise vaikuse.

Sa tunned, et ta on osa puudest, osa merekohinast ja osa päikeseloojangust. Ta on sinu jaoks isikuna kadunud, ja see on asendunud osaga sinust. Kui ta on seal, tunned sa end lihtsalt tervikuna, täielikuna. Sa tead, et kõik on hästi. Sa oled kodus.

Kuidas leida inimene, kellega on hea?


Ideaalses paarisuhtes on kõik need tasandid kahe inimese vahel harmoonias - kaks inimest moodustavad terviku. Ma ei tea, kas see ongi siis armastus, aga kahtlemata on see väärt proovimist. 

Samas on see väga haruldane.

Maailm on täis paare, kes kogevad harmooniat ainult ühel või kahel tasandil. Isegi selliseid paare on palju, kes ei koge mitte ühtegi eespool kirjeldatud tasandit. Nende jaoks eksisteerib neljas tasand - olmetasand. Ka see on okei, kui mõlemad otsustavad sellisel viisil suhet jätkata. Küsimus on vaid, mille nimel?



Kuidas leida kaaslane, kes pakub meile harmooniat nendel kõikidel tasanditel? Isegi olmetasandil kõigele muule lisaks. 

Ma olen sinuga täiesti aus ja ütlen sulle otse, et mul pole õrna aimu ka, kust sa sellise inimese oma ellu leida võiksid. Ma ei taha hakata siinjuures rääkima imetehnikatest ja külgetõmbeseadusest.

Kuid ma julgen sulle lubada üht: kui sa tegeled iseendaga, ja kui sa saad enda sees need tasandid juba üksi sünkrooni - sa oled rahul enda füüsilise, intellektuaalse ja vaimse tasandiga -, tuleb ka see inimene. See on see, millesse ma ise usun, ja kutsun ka sind üles endaga tegelema ja sellesse uskuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles