Kuidas armastus valu leevendab?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba varasema uuringu põhjal oli teada, et armastatu pildi vaatamine vähendab valutunnet, kuid seni jäi selgusetuks, miks see nii on. Värske uuring näitas, et põhjus peitub armastatule mõtlemisega kaasnevas turvatundes, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringus kasutas California ülikooli psühholoogi Eisenbergeri juhitud rühm 17 naise ajude skaneerimiseks lühikese nõelava valu ajal funktsionaalse magnetresonantskuvamise tehnoloogiat (fMRI). Samal ajal vaatasid naised pilte oma partneritest, võõrastest või lihtsalt esemetest.

Seejärel paluti naistel hinnata tunnetatud valu tugevust. Nagu Eisenberger varasemate uurimistulemuste põhjal oligi arvanud, ei tundunud valu armastatu pildi vaatamise ajal nii talumatuna.

Erinevalt varasemast uuringust oli Eisenbergeril nüüd aga võimalik selle ilmingu ajal katsealuste ajutegevust jälgida. Ta avastas, et valu vähenemine oli seotud aktiivsusega otsmikusagarate sisekülgedel asuvas ventromediaalses prefrontaalses ajukoores, mis on ajus turva- ja kindlustundega seotud piirkond.

Vaatlustulemused toetavad Eisenbergeri hüpoteesi, et kallima juuresolek vähendab läbi turvatunde tekitamise valu, mitte ainult ei stimuleeri aju motivatsiooniprotsesse.

Eisenbergeri arvates võib selline tervendav mõju olla täiesti vastupidine nähtusele, mille puhul ämblike või madudega pildi nägemine valutunnet suurendab.

Tema sõnul on inimestel kaasasündinud hirm madude ja ämblike suhtes, sest need on läbi aegade meie ellujäämist ohustanud. Armastatud inimesed seevastu kutsuvad esile turvatunde, kuna nad soovivad meie ellujäämist.

Kuigi uuriti ainult naisi, ei ole Eisenbergeri sõnul põhjust arvata, et meeste reaktsioonid naiste omadest erineks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles