Teismeliste seksuaalkäitumise kujundavad vanemad

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastavalt Kanada teadlaste värskele uuringule on teismeliste seksuaalkäitumise suurimaks mõjutajaks nende vanemad ja kodune kasvatus, mitte sõbrad ja meedia, nagu tavaliselt arvatakse.

Montreali ülikooli teadlaste uuringus osales üle 1100 ema ja peaaegu 1200 noort vanuses 14–17 aastat ning peaaegu pool osalenud teismelistest leidis, et vanemad on nende suurimaks eeskujuks, vahendab teadus.err.ee.

Sõprade seksuaalkäitumine mõjutas kolmandikku vastanutest ja ainult 15 protsenti noorukitest tunnistas, et jäljendab kuulsate iidolite käitumist.

Teadlased juhtisid tähelepanu ka sellele, et vanemate eeskuju peeti olulisemaks just nendes peredes, kus seksuaalsusest rääkimine on tavaline.

Uuringust selgus aga ka kurb tõsiasi, et tihtipeale alahindavad vanemad enda rolli ja mõju teismeliste seksuaalkäitumisele - 78 protsenti küsitletud emadest arvas, et nende lapsed järgivad pigem sõprade eeskuju.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles