Väikelapsed on tublid seoseid looma

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tited suudavad lahendada ka arenenud mõtlemist nõudvaid ülesandeid, näitas värske uuring.
 

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlased Hyowon Gweon ja Laura Schulz uurisid 83 pooleteist aasta vanust väikelast, et välja selgitada, kas tited suudavad teha vahet enda ja välismõjude põhjustatud sündmustel, ning kuidas see erinevus mõjutab nende reaktsiooni ebaõnnestunud tulemuste suhtes, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Täiskasvanud on üldiselt võimelised tulemuse saavutamisel - näiteks masina tööle saamisel tegema vahet masina vigadest ja enda oskamatusest tingitud ebaõnnestumistel. MITi teadlaste ajakirjas Science avaldatud uuring näitas, et ka väikelapsed suudavad teha samamoodi vahet.

Gweon ja Schulz kasutasid oma katsetes nupuga mänguasja. Nupule vajutades kõlas mänguasjast muusika. Enne mänguasja titadele andmist demonstreerisid seda neile kaks täiskasvanut.

Kui täiskasvanud esimest korda nupule vajutasid, siis muusika mängis, kuid teistkordsel vajutamisel mänguasi vaikis. Laste käes ei tulnud nupule vajutamise järel lelust enam piuksugi. Tulemuseks oli, et enamik lastest loobus pärast paari katset proovimast, mis viitab sellele, et nad mõistsid, et viga peitus rikkis mänguasjas, mitte selles, kuidas nad seda kasutasid.

Teises eksperimendis käitus mänguasi täiskasvanute käes erinevalt - ühe täiskasvanu käes mängis see alati muusikat, teise käes mitte kunagi.

Selles katses andis enamik lastest mänguasja abi paluvalt oma vanemate kätte, mitte ei heitnud seda kõrvale. Selline käitumine näitab, et lapsed mõistsid, et viga ei peitu mänguasjas, vaid nad kasutavad seda sarnaselt ühega täiskasvanutest valesti.

Gweoni sõnul demonstreerib nende uuring, et isegi väga noores eas on lastel arvestatav õpivõime ning nad on võimelised probleeme lahendama ka vähest infohulka üldistades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles