Madala kalorsusega dieet võib pikendada eluiga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui varem on teadlased näidanud, et väga madala kalorsusega dieet võib pikendada loomade eluiga, siis hiljuti inimestega läbi viidud uuring annab olulisi niidiotsi selle seose mõistmiseks.

Neil inimestel, kelle organism kasutab igapäevaste kehafunktsioonide täitmiseks rohkem energiat, on suurem tõenäosus surra varem kui madalate metaboolsete näitajatega kaaslastel, vahendab teadus.err.ee.
 
Kõrgemad metaboolsed näitajad võivad kiirendada loomulikku vananemisprotsessi, tootes rohkem kahjulikke vabu radikaale, mis on seotud paljude vananemisega seotud haigustega ja võivad soodustada organite kahjustuste teket.

Teadlased mõõtsid 508 Pima India vabatahtliku energiakulusid metaboolsetes hingamiskambrites ja ainevahetuse näitajaid puhkeolekus 384-l osalejal; 240 inimest tegi seejuures erinevatel päevadel läbi mõlemad mõõtmised.
 
Viieteistaastase jälgimisperioodi jooksul selgus, et vaatlusaluste surmarisk suurenes metaboolse energiakulu kasvuga, mis selgitab, miks võib metaboolsete näitajate alandamine - näiteks vähese kalorsusega dieedi kaudu - olla tervisele kasulik.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles