Passiivne suitsetamine võib põhjustada lapse surnult sündimist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veel sündimata beebit võib kahjustada isegi passiivne suitsetamine - nimelt on koos suitsetajatega elavatel või töötavatel rasedatel naistel teistega võrreldes veidi kõrgenenud risk lapse surnult sünniks. 

Ka on passiivse suitsetamisega kokku puutunud emade laste sünnikaal Kanada teadlaste läbi viidud ning 1200 naist hõlmanud uuringu järgi veidi madalam ja nende pea mõõtmed mõnevõrra väiksemad, vahendab teadus.err.ee.

Hinnanguliselt saab inimene passiivse suitsetamise kaudu umbes 1 protsendi mürkidest, mida hingab sisse aktiivne suitsetaja; mõningaid neist suuremates kogustes kui läbi filtri sissehingatavas suitsus.

Sellised ühendid võivad kahjustada loodet mitmel erineval viisil, piirates tema verevoolu ja kahjustades ka platsentat.

Kuigi antud uuringus jäi beebide suremus passiivse suitsetamisega kokku puutunud naiste puhul esialgsetel andmetel teistest vaid veidi suuremaks, näitas teiste faktorite, näiteks vanuse ja alkoholi kuritarvitamise arvessevõtmine, et passiivsetest suitsetajatest naistel on kolm korda suurem tõenäosus tuua ilmale surnult sündinud beebi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles