Kuus teaduspõhist nõuannet õnnelikuks abieluks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased ei ole küll veel armujoogi koostist välja suutnud selgitada, ent nende uuringud pakuvad mõningaidki kasulikke vihjeid õnneliku abielu tarvis.

Abiellu sarnase kulutajaga

Kokkuhoidlikud inimesed kipuvad liitu sõlmima raha tuulde loopijatega, mis sageli abielule kahjuks tuleb. Michigani ärikooli uurija Scott Ricki eestvedamisel analüüsiti üle tuhande abielus ja vallalise täiskasvanuga tehtud uuringuid ning leiti, et romantiliseks partneriks valitakse tõenäoliselt enda vastand kulutamisharjumuste koha pealt.

Selgus ka, et nimetatud vastandid tülitsesid raha pärast rohkem ning tundsid pikas perspektiivis vähem rahulolu abieluga kui sarnaste kulutamisharjumustega paarid. Vaatamata sellele, et pillaja satub teise laristajaga abielludes suurematesse võlgadesse, kui säästjaga ühte heites, tuleb kahel raiskajal siiski raha koha pealt vähem vaidlusi ette.

Armatsege sageli

Arvatavasti oled oma elu jooksul kohanud neurootilist inimest, kes kergesti ärritub, pidevalt muretseb ja kelle meeleolu sageli muutub. Michelle Russell ja James McNulty Tennessee ülikoolist väidavad, et iseloomujoontest on just neurootilisus kõige tugevamalt seotud õnnetute abieludega.

Lahenduseks võib olla sagedane armatsemine. Vastabiellunud neurootikud, kes tihti seksisid, olid oma liiduga sama rahul kui nende vähem neurootilised kaaslased, selgus 2010. aasta uuringust.

Isegi, kui seks ei ole praegu hea, siis jätkake üritamist: on leitud, et vanusega võib seks paremaks muutuda. 2006. aastal avaldatud uuringu kohaselt on 50ndates mehed on oma intiimeluga rahulolevamad kui 30ndates ja 40ndates mehed. Keskealised nautisid seksi sama palju kui 20- kuni 29-aastased mehed.

Ütle «tänan» ja «meie»

2007. aastal küsisid Arizona ülikooli uurijad abikaasadelt ja üliõpilastest toakaaslastelt, kas nad hindasid, kui teine inimene kodutöid tegi. Kuigi enamik tunnistas tänulikkust, ei andnud paljud seda teisele teada, eeldades, et see on ilmselge.

Tulemustest selgus ka, et isikud, kes tundsid end hinnatuna, pidasid ebavõrdse tööjaotuse pärast vähem vimma ja olid suhtega rahulolevamad, kui ülejäänud uuringus osalejad.

Teine väljend, mis partnerite õnne tõsta võib, on «meie». 2009. aasta uuring näitas, et kaasad, kes kasutasid erimeelsusi lahendades sõna «meie», väljendasid üksteise suhtes suuremat kiindumust ja vähem viha, samuti kogesid nad konflikti käigus vähem stressi. Vaidluses selliste sõnade nagu «mina» ja «sina» kasutamist seostati samas ebarahuldava suhtega.

Ära viida aega

Kui kaasa sind praegu häirib, on tulevik tume, selgus uuringust, mille kohaselt näevad partnerid üksteist seda ärritavama ja nõudlikumana, mida kauem nad koos on. Uurijad küsisid 800 inimeselt, mil määral tekitavad partner, lapsed ja sõbrad neis negatiivseid tundeid.

Kõige häirivamaks osutusid abikaasad ja partnerid. Sealjuures kippusid negatiivsed emotsioonid aja möödudes vaid süvenema, mis võib samas olla ka loomulik suhte osa, kuna selline muster oli osalejate seas tavaline.

Ole karm

Rääkides, et kaasad ajavad üksteist hulluks, et tasu liialt muretseda, väidab teadlane, kes leidis, et negatiivne kohtlemine tuleb abieludele hoopis kasuks.

Tennessee ülikooli psühholoogi James McNulty kümnendi pikkuse uurimise tulemused näitasid, et mõne paari puhul, kel tõsised probleemid, aitab õnnelikumat kooslust luua üksteise süüdistamine, teisel muutuda palumine ja partnerile vähem andestamine.

Eelkõige pidavatki õnnelikud paarid käituma viisidel, mis teineteise õnnelikuks tegemise asemel pigem nende rõõmu peegeldab. McNulty leidis, et positiivsete mõtete ja käitumiste harjutamine pigem õõnestab aja jooksul abikaasade suhet.

Näe vaeva

Romantiline armastus suudab ajaproovile vastu pidada kui sellega kaasneb raske töö. 2009. aastal avaldatud uuringus analüüsiti küsitlusi üle 6000 vastajaga, sealhulgas nii värskes suhtes kui vähemalt kakskümmend aastat kestnud abielus olevate inimestega.

Üllatavalt suur arv osalejatest oli enda pikaajalisse partnerisse endiselt armunult, kuigi uurijad eristasid romantilist armastust, mis püsib, ja kirglikku armastust, mis pärast suhte algust sageli hääbub.

Romantikat hoidis elus raske töö. Need paarid veedavad koos aega ja hoolivad suhtest tõeliselt; nad näivad suutvat probleeme lahendada üsna ladusalt, selgitas uuringu autor Bianca Acevedo California ülikoolist. Samuti on uuringud näidanud, et uudsed kogemused soodustavad dopamiini ja norepinefriini tootmist – nende kemikaalide tase on kõrge ka suhte õndsas algstaadiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles