Suvine ja puhkuseaegne menüü nõuavad kohendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et puhkuse ja pidustustega lisakilosid ei koguneks ega tervisemuresid tekiks, aga ka et soojade ilmade saabudes oma keha mitte liigselt kurnata, tasuks suvel üle vaadata oma toitumisharjumused ning neid aastaajasõbralikemaks kohendada, soovitas tervisliku eluviisi portaal bioneer.ee.

Ära jäta söögikordi vahele – eriti oluline on hommikusöök, milleks sobivad suvel hästi puuviljajogurt või piim ja tomati ning oliiviõliga röstsaiad, samuti istuvad hommikuti organismile hästi apelsini- või mõne muu tsitruselise mahl ning hommikusöögihelbed jogurtiga.

Einesta kergelt ja sageli – iga paari kuni nelja tunni tagant midagi kerget ja tervislikku põske pistes hoiad aktiivselt töös nii ainevahetussüsteemi kui ka vähendad kuuma ilma korral päikesepiste tekkimise ohtu.

Nii peaksid ka lõuna- ja õhtueine koosnema eelkõige värskest, mille kõrvale võib võtta ka lahjemat liha – parim valik juur- või aedvilja kõrvale on kala, kana või kalkun.

Rasvasisaldus olgu madal, toidulaud aga mitmekülgne – kuigi puu- ja aedviljade tarbimine aitab suvel nahka kaitsta ja tervendada, on oluline, et suvemenüüsse oleksid kaasatud teraviljad, riis, pasta ning unustada ei tohiks ka (väherasvast) liha, kala, muna ja piimatooteid.

Kaitse oma nahka – A-vitamiin aitab uuendada nahka ja limaskesta ning seda leidub loomset päritolu toiduainetes nagu maks, piimarasvad, muna ja täispiimatooted.

Kõige enam on naha eest hoolitsejana tuntud aga hoopis E-vitamiin, mis hoiab ära vabade radikaalide kuhjumise ning samamoodi on vajalik C-vitamiin, mida saab näiteks kiivide, melonite, maasikate, mooruspuuviljade, aga ka paprika ja tomati piisaval tarbimisel.

Magustoidust loobuma ei pea - selge see, et suvisel ja eriti soojal ajal on keha energia- ja kalorivajadus väiksem kui külmal talvel, mis aga ei tähenda, et tuleks maiustamisest täielikult loobuda, lausa vastupidi.

Magustoiduks sobivad väga hästi näiteks jäätis, jogurt, smuuti või mõnusalt külm värsketest puuviljadest pressitud mahl, mis on vitamiinidest tulvil ja ka värskendab kuumal suvepäeval mõnusasti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles