Kümme suurimat müüti vananemisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igavese nooruse ideest haaratud ühiskonnas otsib enamik meist lakkamatult vastuseid küsimustele, millised toidud, treeningud ja tooted aitavad meil nooremad välja näha ning kauem elada.

FoxNews.com avaldas kümme kõige levinumat müüti seoses vananemisega, et selgitada, mis muutuste üle on meil vanuse kasvades kontroll ning millest võitluses ajaga abi loota ei ole.

Vanuse kasvades on üha raskem kaalust alla võtta

Kuigi iga aastaga langeb ainevahetuse kiirus, ei saa enda vanust selles süüdistada, et kilod ei kao. Kui sa madala kalorsuse või rasvasisaldusega toite ei tarbi, siis ongi raske kaalu langetada.

Lisaks on kaalutõus üks kõrvalmõjudest, mida eakamatele määratud ravimitega sageli seostatakse. Seega, pärast toitumise tasakaalustamist aruta enda arstiga, kuidas üleliigsetest kilodest kiiremini vabaneda.

Juuksehooldustooted põhjustavad juuste väljalangemist

Vahenditega liialdamine võib kindlasti juukseid hapraks muuta, kuid geelide, lakkide ja vahtude kasutamine ei põhjusta juuste väljalangemist. Juuksekasvu dikteerivad kasvanääpsud, kuid hooldustooted ei tungi sügavale peanaha sisse ega mõjuta seega juuste kasvu. Juuste terve väljanägemise nimel võiksid aga võimalikult vähe tooteid kasutada.

Üle 50-aastastele on soovitatav madala koormusega treening

Igasugune füüsiline aktiivsus on kasulik ning kindlasti parem, kui teleri ees istumine. On vale arvata, et vanemaks saades tuleks eelistada kergemaid tegevusi. Paljud inimesed usuvad seda ekslikult, sest kardavad, et intensiivne füüsiline tegevus viib vigastusteni.

Vähene liikumine on tervisele tegelikult kahjulikum, kuna aktiivset treeningut seostatakse parema südame-veresoonkonna tervisega, mis aitab ennetada infarkti ja eemal hoida haigusi nagu diabeet, mida soodustavad ülekilod.

Toidulisandid aeglustavad vananemisprotsessi

Leidub erinevaid toidulisandeid, mis lubavad nooruslikkust säilitada, ent teaduslikud tõendid sellise toime kohta puuduvad. Sõltumatud uuringud on järjepidevalt näidanud, et vitamiinide, ensüümide jms kasutamise ja tervise paranemise vahel puudub seos.

Lisaks küsitavale tõhususele ei ole paljude toidulisandite puhul tõestatud, et nende regulaarne tarbimine oleks ohutu. Et keha saaks piisavas koguses kõiki vajalikke toitaineid, eelista toidulisanditele tervislikku toitumist.

Lihaste kadu on vältimatu

Sageli arvatakse, et pärast 40-aastaseks saamist hakatakse märgatavalt lihasmassi kaotama. Kanada uuringus võrreldi 53- kuni 75-aastaseid aktiivseid ja istuvaid täiskasvanuid ning tulemustest selgus, et füüsiliselt aktiivsete eakate lihasrakud toimisid pea sama tõhusalt kui kahekümnendates noorte puhul. Järeldusena võib öelda, et lihaste kaotamine on seotud pigem istuva eluviisiga kui vananemise protsessiga.

Päiksekaitsekreemi ei ole talvel vaja kasutada

Isegi pilvistel päevadel jõuab UV-kiirgus maapinnani ja läbistades nahka, viib see enneaegse vananemiseni. Et kaista end nahavähi ja päikese kahjuliku mõju eest, tuleks kanda SPF 30 kaitsekreemi katmata kehapindadele iga päev, ka siis kui sajab vihma.

Kahvatu nahk vananeb kiiremini

Tänaseni pole arstid ja teadlased leidnud kaljukindlaid tõendeid selle kohta, et hele nahk vananeb kiiremini kui tumedapoolne. Pruunimas nahas leidub siiski rohkem melaniini, mis kaitseb rakke päikese kahjuliku mõju eest.

Lisaks kipub heledam nahk olema kuivem, mistõttu võivad kortsukesed paremini silma paista. Kui su nahk on väga kahvatu, peaks sinu nooruslikkuse säilitamise plaani kuuluma regulaarne niisutaja ja päikesekaitsekreemi kasutamine ning päikeselise ilmaga peakatte kandmine.

Niisutavad tooted vähendavad vananemismärke

Kuigi teadlased selle kallal kindlasti töötavad, ei ole turul veel selliseid tooteid, mis lubaksid naharakkudel ajas tagasi rännata. Parimad niisutavad kreemid ja seerumid ergutavad rakkude uuenemist, mille tulemusel näib peamine nahakiht värskem ja seega noorem välja. Lisaks siluvad ja pinguldavad niisutajad nahka, mistõttu on peened jooned vähem silmatorkavad.

Geenid määravad vananemise kiiruse

Üks suurimaid väärarusaamu vananemise kohta seisneb uskumuses, et see, kuidas ja kui kiiresti keegi vananeb, sõltub geenidest. Kuigi vanematelt saadud geenid mängivad rolli rakkude uuenemises üle keha, mõjutavad vananemisprotsessi suurel määral välised tegurid. Samas tähendab see, et sul on enda välimuse üle rohkem kontrolli kui arvasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles