Unisena tundub rämpstoit isuäratavam

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ahvatlevast šokolaadikoogist on unise peaga raskem keelduda, näitas värske uuring.
 

Uuringu ühe autori, Harvardi ülikooli psühholoogi William Killgore'i sõnul oli unisematel inimestel kaloririkaste toitude pilte vaadates aktiivsus ajus enesekontrolliga seotud piirkonnas madalam vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Tema sõnul on unise inimese käitumise pidurdussüsteem piltlikult öeldes teatud mõttes roostes, sest väiksem ajuaktiivsus ei võimalda seda efektiivselt rakendada.

Tulemused viitavad teadlaste sõnul, et ebapiisava une korral on pärsitud inimeste suutlikus liigsöömist pidurdada.

Avastuse olulisust näitab ka Ameerikat tabanud rasvumise epideemia: kaks kolmandikku ameeriklastest on ülekaalulised või rasvunud.

Ahvatlevad toidud

Killgore skaneeris koos kolleegidega funktsionaalse magnetresonantstomograafi abil 12 terve mehe ja naise (vanuses 19-45 aastat) aju.

Osalejatele näidati pilte kaloririkastest toitudest (näiteks vahvlijäätistest ja juustuburgeritest) ja kalorivaestest toitudest (näiteks salatitest ja puuviljadest) ning kontrollpilte, millel olid taimed ja kivid. Nad pidid täitma ka küsimustiku, mille alusel hinnati nende unisust.

Teadlased leidsid, et kaloririkaste toitude piltide vaatamise ajal eksisteerib seos osalejate unisuse ja prefrontaalses ajukoores vähenenud ajutegevuse vahel. Prefrontaalne ajukoor on piirkond, mis mängib võtmerolli tahteaktiivsuse väljendamisel.

Unisena ei funktsioneeri aju Killgore'i sõnul nii efektiivselt ning seetõttu sööb inimene tõenäolisemalt toitu, mida ta ei peaks. Unisemad osalejad hindasid end ka näljasemaks ning pidasid kaloririkkaid toite ahvatlevamaks.

Browni ülikooli meditsiinikooli teadlase Kathryn Demose sõnul on tegemist huvitava avastusega, mis on kooskõlas varasemate ajuaktiivsuse ja kehakaalu kontrollimise uuringute tulemustega.

Nii on tulemust hoida suutnud kaalulangetajatel võrreldes rasvunud inimestega märgatud ajuaktiivsuse kasvu prefrontaalses ajukoores, mis näitab selle piirkonna olulisust enesekontrollis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles