Ühise hooldusõiguse korral saab lapse välismaale viia vaid teise vanema nõusolekul

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

MTÜ Eesti Emade Ühendus kurtis, et vägivaldsest mehest lahku läinud emadel pole vajadusel võimalust välismaale tööle minna, kuna last näha sooviv isa ei anna selleks luba, kuigi saab ise vabalt piiri taha minna.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv selgitas, et iseenesest ei ole välismaale tööle minek kummagi vanema puhul piiratud, kuid piiratud on hooldusõigusliku vanema nõusolekuta lapse välisriiki viimine.

Sisuliselt tähendabki see aga seda, et kui laps elab koos emaga ning ka isal on lapse hooldusõigus, on lapsega koos välismaale minekuks vaja lapse isa luba.

Kui aga ühele vanemale kuulub lapse ainuhooldusõigus, siis on tal õigus määrata lapse elukoht ning sellest tulenevalt ka õigus laps välisriiki viia.

«Kui vanemal on siiski vaja lapsega koos välisriiki elama suunduda ning teine vanem sellega nõus ei ole, on võimalik kohtult taotleda ühise hooldusõiguse lõpetamist või ühele vanemale lapse elukoha suhtes otsustusõiguse andmist hooldusõigust lõpetamata,» lisas Talv.

Samas märkis ta, et pigem on välisriiki suundudes soovitatav ainuhooldusõiguse andmine ühele vanemale, kuna lapse esindamisega tekiks vastasel juhul välisriigis elades probleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles