Lugeja kirjutab: võlts sõprus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõpruse teema puudutab juba maast ja madalast - inimene vajab enda ümber teisi. Alguses on mänguasjade jagamine liivakastis, siis tähelepanu eest võitlemine lasteaias, hiljem koolis. Suurtel inimestel on suurte inimeste «mängud», kuid alguse saab see kõik ikka varasemast. Lugeja Merle* (18) kirjutas Naine24.ee toimetusele, kuidas purunes tema esimene sõprus.

Saadan loo oma suhetest oma parima sõbrannaga. See on lugu sõprusest, usaldusest ning reetmisest.

Meie sõprus sai alguse neli aastat tagasi, kui hakkasime käima ühes klassis. Saime hästi läbi ning meil oli palju ühist. Me rääkisime kõigest ja pidasin teda oma parimaks sõbrannaks. Olin tol ajal 14-aastane.

Meie klassis oli kaks populaarsemat tüdrukut, kes suhtlesid kõigiga, ning kui nemad olid koolis, siis oli ka Pille (nimi muudetud) nendega ning mina olin tagaplaanile jäetud. Alati, kui neid koolis ei olnud, olin mina nii-öelda varuvariant. Vähemalt nii ma järele mõeldes tundsin. Pille ei suutnud olla üksi ja vajas enda kõrvale alati kedagi.

Vahepeal me ei suhelnud pikka aega üldse. Selle ajaga muutus ta kõvasti. Pille käis teiste tüdrukutega joomas ning oli muutunud ülbemaks. Mina sellest ennast kõigutada ei lasknud, vaid mõtlesin, et kui ta tahab, ehk siis tuleb ja suhtleb ise minuga.

Paar aastat hiljem hakkasin ma käima ühe poisiga, kes oli mulle juba ammu meeldinud, ja nagu teada sain, mina ka talle. Pärast seda muutus meie suhe Pillega sootuks. Ta hakkas minust eemale hoidma, koolis olime me poisiga alati lahutamatult koos.

Pille oli löödud ja ta ei suhelnud minuga pea aasta. Mina saatsin talle alati suvel sõnumeid, et saaks kokku või läheks randa. Tal oli vastu öelda vaid totakaid vabandusi, miks ei saa tulla. Mina olin kurb ning uskusin, et ka tema.

Uuel kooliaastal leppisime ära ning lubasime, et Tiit (nimi muudetud) ei tule meie vahele, sest olime sõbrad juba enne teda. Nüüd olen oma poisiga juba üle kahe aasta koos olnud, aga meie sõprus Pillega on muutunud väga palju.

Meie klassi tuli uus tüdruk, kellega ka Pille kohe sõbrustama hakkas, minuga ta enam ei suhelnud. Hiljem tuli aga meie klassi ka selle tüdruku varasem sõbranna ja Pille jäi tagaplaanile.

Veel samal päeval küsis ta minult, kas ma ei tahaks midagi nädalavahetusel koos teha. Ma olin hämmingus, kuid ka solvunud, et ta mind jälle ära kasutab. Sellest hoolimata ma nõustusin ja lootsin sisimas, et meie sõprus taastub, ent asjatult ...

Järgmisel päeval sain teada, et uue tüdruku sõbranna oli koolist ära läinud ja nii oli ka Pille kohe tema juures tagasi. Mina olin vaid asendus. Tundsin ennast kohutavalt. Ma ei suutnud magada ja koolis olin kogu aeg pahur, solvunud. Ma ei suhelnud sõbrannaga ja tema minuga samuti mitte - vaid siis, kui oli hädavajalik.

Minu jaoks tuli ootamatult, et ka minu poiss üritas meid lepitada, ja seda vaid sellepärast, et Pille oli temaga rääkima läinud, uurides, miks ma teda vihkan. Pille tegelik eesmärk paistis olevat aga teine - ta üritas mind ja mu poissi lahku ajada.

Küsisin Pillelt MSNi vahendusel, mis on meie sõprusest saanud ja ta vastas, et ta ei saa minuga enam endistviisi edasi suhelda, kuna ma olevat talle palju haiget teinud. Kuidas, jäi aga mulle arusaamatuks.

Lõpuks jõudsin järeldusele, et pärast seda, kui ma hakkasin Tiiduga käima, oli Pille ennast tagaplaanile jäetuna tundnud ning ei suhelnud ise minuga enam nii palju. Ta teadis väga hästi, kuidas ta käitus. Ta üritas mulle lihtsalt tagasi teha ja ta ka ise tunnistas seda.

«Said tunda, mida mina pidin väga palju kordi tundma!» ütles ta. Ma olin löödud, pettunud sõpruses, kõiges. Mulle sai selgeks, et meie sõprus ei tähendanud talle midagi, ning ta on kõige isekam inimene, keda ma olen üldse kunagi sõbraks pidanud.

Sellest sõprusest õppisin ma, et kui sõber ei ole sinu kõrval ka siis, kui sa teda kõige rohkem vajad, ei olegi see mingi sõprus. Tõelised sõbrad on nagu hommikud. Sa ei saa neid kogu päevaks, ent võid alati kindel olla, et nad on olemas, kui üles ärkad. Homme, järgmisel nädalal, järgmisel aastal, igavesti.

*Nimi muudetud.

***

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel olulisel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame neid aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Merle saab Avoni huuleläike «Loe mu huultelt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles