Rasedusaegne stress soodustab lapse käitumishäireid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohke stress raseduse ajal on seotud järeltulija käitumisraskustega.
Rohke stress raseduse ajal on seotud järeltulija käitumisraskustega. Foto: SCANPIX

Need naised, kes elavad raseduse ajal üle korduvaid stressirohkeid olukordi, seavad oma järeltulijad ohtu käitumuslike probleemide tekkimise osas.

Nii selgus uuringust, mis hõlmas ligi 3000 lapseootel naist, kes kogesid 18-34 rasedusnädala vahel stressirohkeid olukordi - selliste situatsioonidena kirjeldati suhteprobleeme, töö kaotust, muresid teiste lastega, rasedusest tingitud probleeme ja perekonnas esinenud surmajuhtumeid, vahendas teadus.err.ee.

Järeltulijate käitumist hinnati 2, 5, 8, 10 ja 14 aasta vanusena.
 
Uuring näitas, et stressiolukordade arv raseduse ajal seostub lapse käitumishäiretega - kuni kaks episoodi lapseootuse vältel ei põhjusta veel järeltulija probleemset käitumist hilisemas eas, kui aga pingelisi situatsioone tekib üle kolme, suureneb automaatselt ka käitumisraskuste ilmnemise oht.

Kõige selle juures on läbielatud stressi tüüp vähem oluline kui stressirikaste olukordade arv ning samuti ei ole vahet, kas stress esineb raseduse algus- või lõpupoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles