Uusi maitseid grilliõhtuks

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Kas olete proovinud grillida rabarberit või Halloumi juustu? Või teate midagi ribihoidjast?

Kokkamisstuudio Food Studio kokad-koolitajad Indrek Kivisalu ja Risto Toome jagavad grilliõhtuteks suvevärskeid ja hõrke ideid.

Mis?
Halloumi juust.

Küproselt pärit lamba- ja kitsepiimast tehtud tihket ja soolakat Halloumi juustu saab nii grillida kui ka pannil praadida. Näiteks suviseks kergeks ­eineks piisab täiesti grillitud Halloumi viiludest ja värskest salatist. Samuti võib see olla üks põhikomponente hõrgu sooja grillvõileiva kokku­panemisel.

Mahedamaks ja odavamaks asenduseks sobib ka Ahja juust.

Tee nii:
Võta täistera-kuklipoolikuid, tomatit, Halloumi juustu viile, rohelisi salatilehti, maitseks ­pipart, palsamiäädikat.

Grilli nii kuklipoolikud, juustuviilud kui ka tomat, soovi ­korral maitsesta pipraga. Säti roheline salat, grillitud tomati- ja juustuviilud ühele kukli­poolele, piserda peale pisut palsamiäädikat ja kata teise kuklipoolikuga.

Söö soojalt – viib keele alla.

Mis?
Ribilihahoidja ja kuivmarinaad

Kes armastab grillitud ribi, võib soetada ribihoidja, mille abil on mugav suuri ribitükke sütel küpsetada. Kõige paremini istub see riistapuu tervete ribide grillimiseks, ent sobib ka väiksemate tükkide hoidmiseks.

Ribiliha maitsestamiseks võib kasutada uudseid kuivmarinaadisegusid – näiteks Santa Marial on neid tervelt kolme maitsega. Universaalne kuivmarinaad suitsuse paprika, tšilli, ingveri ja koriandriga sobib veise- ja sealihale; ürtidega variant passib sea-, lamba- ja kanalihale, kaffirlaimi-ingveri segu aga kanale ja kalale.

Kuivmarinaadi hõõrutakse lihale ja lastakse sel vähemalt 20 minutit maitsestuda, ent seda võib segada ka õli, õlle või õunamahlaga.

Tee nii:
Hõõru ribi kuivmarinaadiga kokku, lase vähemalt 20 minutit maitsestuda ja säti kuumadele sütele asetatud ribihoidjale küpsema.

Mis?
Rabarber rummimarinaadis

Ultrapõnev viis grillil rabarberist magustoitu teha – kõigepealt tuleb rabarberit rummis leotada, siis suhkrusse kasta ja grillil küpsetada. Maitselaeng saab eriline, pealegi on see nutikas ja uudne viis aianurgas vohavat rabarberit koduse ­kokakunsti hüvanguks tarvitada.

Eriti maitsev on rummine grillrabarber koos (vanilli)jäätisega, millele friigimad kokkajad võivad lisada laimi-basiilikusiirupit.

Tee nii:  

Võta 0,5 kg rabarberit, 100 ml tumedat rummi, suhkrut.
Puhasta ja tükelda rabarber umbes 6-7 cm pikkusteks kangideks. Hoia rabarberit rummis vähemalt tund. Kasta kangid suhkrusse ja grilli mõlemalt poolt. Taldrikule pannes raputa soovi korral peale veel suhkrut. Paku koos jäätisega.

Jäätist võib ehtida laimi-basiilikusiirupi triipudega. Selleks võta 1 pott basiilikut, 1 laimi koor ja mahl ning 100 ml heledat suhkrusiirupit. Surista blenderis ühtlaseks seguks ja kalla see õhukese kihina jäätisele. Jäätisekulbiga jäätist tõmmates saadki triibulise jäätisepalli.    

Mis?
Suitsutamislaastud

Poodidesse ilmunud eri puidust suitsutamislaastud lisavad grillimisel toidule teistsugust maitset ja aroomi.

Tee nii:    
Pane suitsutamislaastud kuumadele sütele, kus need hakkavad tasahilju lihale vm maitset eraldama. Laastusid tuleb alati eelnevalt vees leotada, vastasel korral põlevad need kiirelt ära – täpseid juhiseid vaata pakendilt. Kel on gaasigrill, peaks laastud panema spetsiaalsesse suitsutamistoosi.

Mis?
Sibulamarinaad

Sibulamarinaad sobib heledale lihale, nt kanale või seale. Käepärane ja lihtne moodus kodus grill-lihale maitsejumet anda.

Tee nii:
Põhiline – arvesta marinaadiks sama palju sibulat kui lihagi.
Võta 1 kg liha, 1 kg sibulat, 2 potti basiilikut, 50 ml toiduõli, pisut valget veiniäädikat, natuke suhkrut. Soovi korral magusat tšillikastet või ­soolasuse lisamiseks heledat sojakastet.
Puhasta sibul ja lõika ratasteks, haki juurde basiilik, lisa õli, suhkur ja soovi korral maitsekastmed. Mudi käega mahlaseks ehk kuni sibulamahlad on eraldunud. Pane kihiti lihatükkidega kaussi ja suru tihedalt kokku. Jäta 10–12 tunniks jahedasse marineerima ja siis grilli.

Sibularohke marinaadisegu võid grillplaadil (kui see olemas) või ka pannil kergelt läbi küpsetada ja liha kõrvale süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles