Kas kõrge kontsaga kingad teevad tõesti jalad haigeks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed on enda kehadest teadlikumad kui kunagi varem – me kaalume, kui ohutu on toit, mida sööme, kui puhas on vesi, mida joome ja kui kvaliteetne on õhk, mida hingame. Muretseme keskkonna saaste, tööstressi ja paljude teiste välistegurite pärast, mis meie tervist mõjutavad.

Kuidas jääb aga kingadega – kas ka jalavarjudel võivad olla tervisele kaugeleulatuvad tagajärjed, püstitas küsimuse New Yorgi Bronx-Lebanoni haigla ortopeedia osakonna juhataja ja jalakirurg Neal M. Blitz portaalis Huffington Post.

Kõrge kontsa ja terava ninaga kingi peetakse jalgadele kahjulikeks, kuid see ei takista naisi neid kandmast. Raske uskuda, et naised ei tea, kuidas teatud jalanõud neile halba teevad -osa kingade kandmisel tekib kohene jalavalu nagu ka ebamugavustunne, mis kestab vahel päevi.

Paljud on küll kursis, et mõned jalanõud on kahjulikumad kui teised, kuid ei tea täpselt, mis jalamured neid ohustavad või mis nende probleemide ravimisega kaasneb.

Kolm levinud jalaprobleemi, mida sageli kõrgete kontsade või teravate ninadega kingade kandmisega seostatakse, on järgmised.

Jalamuhk. See on luine eenduv osa jala siseküljel suure varba liigese juures, mis näeb välja nagu kühm. Jalamuhk tekib sellest, kui suur varvas on teise varba vastu surutud. Vajadusel tehtaval operatsioonil tavaliselt nihkunud luu murtakse ja seatakse kruvidega tagasi paika. Operatsioonist paranemine võtab tavaliselt kuus kuni kaheksa nädalat.

Konksus varbad. See tähendab, et varbad tõmbavad kaardu või kõveraks. Surve all olevates kohtades võib moodustuda kallus. Tavapärasel operatsioonil eemaldatakse moondunud varba nukk. Traat, mis varvast sirgena hoiab, ulatub varba otsast välja veel mitu nädalat.

Pinges sääremarjad. Arvatakse, et kõrgete kontsadega kingade pikaajaline kandmine põhjustab kannakõõluse lühenemist, mis asetab päkale rohkem survet. Paljud jalakirurgid peavad seda erinevate jalaprobleemide – jalamuhkude, konksus varvaste, lampjalgade jne – põhipõhjuseks. Probleemi vastu võib aidata venitamine. Kui kirurgile tundub, et seisund on patoloogiline, siis võib ta soovitada kannakõõluse pikendamist või säärelihase lõikust.

Kuigi arstid näevad enda praktikas kõrgete kontsade ja terava ninaga kingade problemaatilist mõju jalgadele, ei ole ükski uuring otseselt kingi jalamuhkude ja konksus varvastega sidunud. Selleteemalised mahukad uuringud ei ole lihtsalt prioriteediks, mis tuleb tõenäoliselt sellest, et konksus varvastesse keegi ära ei sure.

Kõrged kontsad ja teravad kinganinad ei kao aga ilmselt veel nii pea, kuna moemaastikul on need hinnatud. Tõenäoliselt ei pane ka jalatsifirmad vabatahtlikult poodidesse hoiatavaid silte, et nende tooted võivad jalaprobleeme põhjustada.

Siiski on positiivseid arenguid näha kõrgmoes – mõningad ettevõtted on jalanõude disainis ja valmistamises hakanud arvestama tervist puudutavate nüanssidega. Kui inimesed huvituvad tervislikemast jalavarjudest, siis hakkab ka tööstus rohkem valikuvariante pakkuma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles