Naistearst: imetamine ei kaitse rasestumise eest!

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled hiljuti sünnitanud ja tahad jälle armurõõme nautida, ei maksa imetamise kui rasestumisvastase vahendi peale loota - valida tasub midagi kindlamat, kirjutab ajakiri Pere ja Kodu.
 

Imetav naine võib tõepoolest kuus kuud mitte rasestuda, kuid 2-3 protsenti naisi võib ka täieliku imetamise ajal siiski lapseootele jääda. Täielik imetamine tähendab seda, et laps ei saa ühtegi sööki ega jooki peale rinnapiima ning toitmine käib pidevalt 2-3 tunni tagant.

Naistearst Edda Väini juures vastuvõtul on käinud mitu ema, kes titale rinda andsid ja ometi uuesti lapseootele jäid. «Mina sellele libedale teele ei läheks ja imetamise peale ei loodaks,» tõdes naistearst.

Esimene valik imetavale ja uuest rasedusest hoiduda soovivale emale oleks arsti sõnul ainult progestageeni ehk kollaskehahormooni sisaldavad minipillid, sest need ei sisalda östrogeeni, mis pärsib rinnapiima teket. Samuti sobivad imetavale emale nii hormoonspiraal kui ka vaske-kulda sisaldav spiraal; loomulikult ka kondoom, mille puhul tuleb aga silmas pidada purunemisohtu.

Seksiga võiks pärast sünnitust alustada siis, kui tupest enam voolust ei tule - tavaliselt jõuab see aeg kätte 4-6 nädalat pärast sünnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles