Kaotatud lapsepõlv edu pandiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmekülgselt  andekas: Kirsten Dunst on näidanud, et on võimeline peale Hollywoodi komöödiate ja seiklusfilmide särama ka Euroopa draamateostes.
Mitmekülgselt andekas: Kirsten Dunst on näidanud, et on võimeline peale Hollywoodi komöödiate ja seiklusfilmide särama ka Euroopa draamateostes. Foto: SCANPIX

Cannes’i filmifestivalil parimaks naisnäitlejaks nimetatud Kirsten Dunsti juba kolmeaastaselt alanud karjäär on olnud tulvil kuulujutte, purunenud suhteid ja sügavat depressiooni.

New Jerseys sündinud Kirsten Dunsti näitlejakarjäär sai hoo sisse juba väga varakult. Kui tema sakslasest isal, tervishoiuametnikuna töötanud Klausil ei olnud tütre suhtes eriti suuri plaane, siis Rootsi juurtega kunstnikust ema Inez soovis Kirstenist iga hinna eest staari vormida.

Nii hakkas Inez kõigest kolmeaastast plikat modelli- ja reklaamiagentuuridele pakkuma ning Kirsteni tähelend võis alata. Väikese tüdruku päevad olid mängimise asemel täidetud reklaamivõtetega ja Kirsten kogus kuulsust nii maisihelbeid kui ka nukke propageerides.

Hiljem on Dunst öelnud, et vahel tundis ta normaalsest lapsepõlvest suurt puudust ning süüdistas ema liigses agaruses, aga siiski ei muudaks ta nüüd enam midagi.

Mitmekümnes telereklaamis kaasa teinud Dunsti esimene suur filmiroll oli kuulsa režissööri Woody Alleni käe all linateoses «New Yorgi lood». Pärast seda ja keset abielu purunemist otsustas Inez Kirsteni ja tema väikevenna Christianiga Los Angelesse sõita, et muuta oma tütar Hollywoodi filmitäheks. Ema õnneks ei tulnudki kaua oodata – Kirstenile pakuti filmirolle nii komöödiaseriaalides kui ka tõsisema sisuga linateostes.

Siiski saabus suur kuulsus pisut hiljem ehk aastal 1994 menufilmiga «Intervjuu vampiiriga», kus nooruke Kirsten sai filmipartneriteks ihaldatud meesnäitlejad Brad Pitti ja Tom Cruise’i. Samal ajal kui tuhanded teismelised tüdrukud ihkasid Dunstiga Brad Pitti suudlusstseeni ajaks koha vahetada, oli see 11-aastasele Kirstenile lihtsalt ebameeldiv hetk.

Ometi valitses filmivõtetel väga soe ja sõbralik õhkkond ning Dunsti sõnul olid Pitt ja Cruise talle nagu suured vennad. Kuna Kirsten mängis lapse kehasse vangistatud täiskasvanud naist, olid paljud vaatajad ja ka kriitikud üllatunud, kuivõrd täiskasvanulik ja osav nii noor näitlejanna olla suutis.

Populaarne kinos, tundmatu koolis

Dunst ei võtnud kõiki pakutud rolle sugugi avasüli vastu. Nii loobus ta 15-aastaselt liigselt paljastavate ja intiimsete stseenide tõttu rollist draamafilmis «Ameerika iludus». Keeldumisest hoolimata pakuti Kirstenile üha enam eri rolle alates komöödiasugemetega seiklusfilmist «Jumanji» kuni traagilise linateoseni «Süütud enesetapud».

Pikkade võtete tõttu puudus tüdruk väga sageli koolist ning oli sunnitud eraõpetaja käe all tarkust omandama. Huvitaval kombel ei olnud lapsnäitlejanna koolis sugugi populaarsete õpilaste seas ning teatud perioodil ühines ta poolehoiu võitmiseks vastu tahtmist ergutuskooriga.

Mitmetes noortekomöödiates mänginud Dunstile on erilise tähendusega 2001. aastal kinodes esilinastunud «Ära jäta mind», kus Kirsten tegi lauludebüüdi ning kohtas oma esimest tõelist armastust, näitleja Ben Fosterit. Noorte suhe kestis siiski vaid kuus kuud.

Kirsteni järgminegi tõsisem suhe sai alguse filmivõtetelt. Tänu linateosele «Mona Lisa naeratus» tutvus Kirsten kaasnäitlejatari Maggie Gyllenhaali venna Jake’iga. Kuigi paparatsod jäädvustasid armunud noori pidevalt koos naermas ja teineteise seltskonda nautimas, ei suutnud nad üle kahe aasta koos olla.

Hiljem pakuti Kirsteni paarilisteks teisigi lavapartnereid, nagu Orlando Bloomi, ja mitmeid muusikuid, näiteks Johnny Borrellit või Fabrizio Morettit. Kokku on meedias Dunsti poiss-sõbra kandidaate ringelnud üle tosina ning tema õnnetu armuelu on alati köitnud ajakirjanike tähelepanu. Kirsteni praegune silmarõõm on aga trummar Jason Boesel.  

19-aastaselt otsustas Dunst osta endale omaette väikese maja, et muutuda iseseisvamaks ja vabaneda ema liigsest kontrollist. Peagi sai ta olulise rolli «Ämblikmehe» triloogia esimeses osas, millega teenis miljoneid dollareid.

Kui pikka aega peeti just seda rolli tema karjääri olulisimaks verstapostiks, siis tänavu tõestas näitlejatar muud. Cannes’i filmifestivalil Taani skandaalse režissööri Lars von Trieri ulmelise draamafilmi «Melanhoolia» pearolli eest parima naisnäitleja tiitliga pärjatud Dunst näitas, et on võimeline peale Hollywoodi komöödiate ja seiklusfilmide särama ka Euroopa draamateostes.

Mõõn töö- ja eraelus

Kolm aastat tagasi saabus aga Kirsteni elu ja karjääri madalpunkt, kui ilmusid uudised, et näitlejatar on haiglas võõrutusravil. Kiiresti levivate kuulujuttude järgi viibis ta ravil alkoholi või narkootikumide liigtarvitamise tõttu, aga Dunst kinnitas hiljem, et põhjuseks oli hoopis teda kuid vaevanud depressioon.

Kirsteni sõnul ei tunne depressioon ega teised vaimsed häired piire, mistõttu võivad need tabada ükskõik keda ükskõik millal. Näitlejatar oli nõus avalikult oma raskest hetkest rääkima, lükkamaks ümber karme kuulujutte.

Nii ütles Dunst, et ta vajas ravi, kuna ei hoolitsenud enda eest emotsionaalsel tasandil piisavalt ning peitis viha alati naeratuste taha. Samuti ei suutnud ta enam vastu pidada meedia spekulatsioonidele ja keelepeksule, mida tema lähedastel oli väga raske taluda.

Hoolimata tagasilöökidest on Kirsten alati olnud agar vabatahtlik ja mitme heategevusprogrammi tulihingeline pooldaja. Nii toetab ta eri lastekaitseprojekte, rinnavähi- ja aidsivastast võitlust ning on osalenud ka heategevuslikel oksjonitel.

Ühel neist müüdi tema teksapaar tuhande dollari eest. Muu hulgas on Dunst üha enam huvitatud režissööritööst ja kunstist ning on loonud isegi rõivakollektsiooni. Samuti on tal koos emaga puulusikaid tootev ettevõte.

CV
Kirsten Caroline Dunst


Sündinud 30. aprillil 1982. aastal New Jerseys Point Pleasantis.
Hüüdnimi: Kiki (kuna ei suutnud lapsena oma nime välja hääldada).
Haridus: Ranney põhikool, Notre Dame’i keskkool Los Angeleses. Esimene filmiroll: «New Yorgi lood» (1989).

Olulisemad filmirollid: «Intervjuu vampiiriga: vampiiri kroonika» (1994), «Väikesed naised» (1994), «Jumanji» (1995), «Süütud enesetapud» (1999), «Las käia!» (2000), «Ämblikmees» (2002), «Mona Lisa naeratus» (2003), «Kaena: ettekuulutus » (2003), «Karge meele igavene sära» (2004), «Ämblikmees 2» (2004), «Wimbledon» (2004), «Elizabethtown» (2005), «Marie Antoinette» (2006), «Ämblikmees 3» (2007), «Kuidas kaotada sõpru ja võõrduda inimestest» (2008), «Melanhoolia» (2011).

Inspireerivad eeskujud: Jodie Foster, Michelle Pfeiffer, Drew Barrymore.
Huvitavaid fakte: kardab kõrgust, armastab kasse, lemmiktoit on pasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles